Блог

Децата, матурите и предстоящата ваканция

26 май

Тази учебна година беше много различна от обичайната. Мисля, че всички ще се съгласят, че в най-новата ни история, от началото на комунизма до днес, няма с какво да сравним периода от  13.03.2020 до сега. В съзнанието ни изникват различни асоциации при споменаването на словосъчетанието Covid -19, но съм убедена, че никога няма да го забравим.

Пикът на заболеваемостта отмина, предпазните мерки се поразхлабиха, времето се стопли, но децата все още не са се върнали към т.нар. „нормалност”.  И тази учебна година няма да им се случи. Въпреки че страхът намаля, въпреки  че излизаме без предпазни маски, училищата остават затворени до края на втория срок. Обучението продължава онлайн и колкото и министърът на образованието да твърди, че децата са се справили отлично, нека направим кратък обзор на обучението у дома.

Всеки ден учениците се надигаха от завивките, за да застанат пред компютъра или телефона. Очакваха да получат поредната доза домашно обучение от устройството, да напишат новите домашни работи, после да ги снимат с телефоните и да ги пратят в classroom-а. Учебният процес не спираше да кипи от сутрин до мрак. Домашни по всичко, нови уроци – къде предадени, къде разбрани. Имаше много учители, които с вещина подготвяха материали и презентации, намираха начин да се включат и в реално време, да поговорят с децата, да им обърнат внимание. Но имаше много и от другите – за които онлайн обучението се окончаваше до това, да напишат от коя до коя страница да се прочете от учебника и да се напише в учебната тетрадка самостоятелно. Всеки колега  ще се разпознае. Няма половинчати неща – или е бил старателен и отдаден, или е отбил номера.  Всеки да си направи равносметка дали поведението му е разбираемо или осъдително. Това не е целта на нашата статия. Целта е родителите да си дадат сметка защо тази година трябва да променят изискванията, грижите и отношението си към образователното ниво на децата.

Най-ощетени и най-привилегировани едновременно са бъдещите зрелостници. Седмокласниците и дванадесетокласниците. Те останаха на старт линията в очакване на матурите. Ощетени са, защото не можаха да довършат по познатия си начин нито учебния материал, нито подготовката си. Не можаха да изживеят последните дни със съучениците си. Каквото и да си говорим за абитуриентите и празната суета, кой от Вас не си спомня за бала? Кой не въздиша, когато чуе „Един неразделен клас”, „Пак ще се срещнем, след  10 години” или  „Клетва”. Освен че подготовката на учениците пострада в някакъв смисъл, вирусът им отне и няколко спомена, които щяха да приберат в албума на времето. Ясно е, че ще има много купони, много срещи и раздели, но нека не се отнасяме пренебрежително към това, което зрелостниците пропуснаха като житейски опит и награда за положения труд.

Защо споменах, че са привилегировани? Не всички. Но тези, които са се трудели усърдно, които и по време на карантината учеха, стараеха се, някои от тях посещаваха и нашите онлайн курсове, те сега имат възможността да победят лесно конкуренцията. Повечето ученици се отпуснаха, намериха си кой да им помага – майки, татковци, баби, лели. Някак успяваха да измамят системата. Да получат лесно отлични оценки. Но на матурата всеки сяда сам и мисли сам. Там ще разберат, че са излъгали себе си. Така че, да, смятаме, че усърдните зрелостници имат късмета да победят лесната конкуренция от хора, които не са достатъчно взискателни към себе си. Тази изолация ще помогне да изпъкнат дисциплинираните и изискващи от себе си ученици.

Успех на всички зрелостници и нека силата бъде с Вас!

Мина празникът на детето, неусетно ще се изтърколи месец юни и всички – и малки, и големи ще излязат в дългоочакваната лятна ваканция.  Дано няма нужда децата да си стоят у дома. В тази изолация, те се лишиха от компанията на приятелите си, от активен спорт, игри на въздух и чисто детски забавления. Човешките отношения се градят с години, но трябва и да се поддържат. Лятото ще бъде много ключов момент да наблюдаваме как децата се завръщат в своите „игрални колективи”. Как постъпват в ситуации, в които вече са били преди пандемията. Ще се наложи да сме нащрек, да ги учим още по-усърдно както на хигиенни навици, така и на навици в общуването с хората. Децата лесно възприемат, когато имат добър пример. Просто трябва да им го дадем.

След като се завърнат към игрите и разходките, ще дойде време през  юли и август да попълним пробойните, които се отвориха  в кораба, наречен „Образование”. За всеки ученик те са в различна материя. Но като цяло, не бива да разчитаме на следващата учебна година, в която наред с качествено усвояване на новия материал, ще има време да се навакса и този от предходната година. Моите наблюдения са върху деца със среден и отличен успех.  Те се справяха чудесно с материята, която преподавам, но след едномесечна раздяла съм недоволна да отбележа спад в знанията, неразбиране на новия материал, предаден у дома и общо демотивиране. Тези ученици не са зрелостници. Но скоро ще бъдат. А претупаният материал е в основата на всичко, което ще учат през следващите години. И това спираловидно натрупване на некачествено усвоен материал ще им изиграе лоша шега.

Не искам да съм лош пророк, затова приключвам с тази тема. Давам храна за размисъл на всички ученици, които имат пропуски през последните месеци, както и на всички родители, които са загрижени за просперитета на своите деца. Помислете как да наваксат. Ако не са учили достатъчно по литература – да четат! По-добро лекарство от това няма. Ако не разбират материала по математика – да решават задачи. Помагайте им – ако не можете, обърнете се към специалист. Чуждоезиковото обучение не търпи пропуски – ако се затрудняват с граматиката по английски, немски, френски, италиански, испански – обърнете се към професионалист!

Нека учениците използват тези два месеца да натрупат знания, нека бъдат амбициозни и взискателни към себе си. Заниманията с наука ще им отнемат час или два от деня. Но това няма да е нито загубено време, нито тягостно зубрене по разнообразни предмети. Това ще бъде тяхното време на справяне с пандемията. Може и да не са болни от Коронавирус, но ако не се справят с последствията от него, ще страдат до живот.

Екипът на езиков център Pin Academy също се подготвя за предстоящото лято. Предлагаме курсове и обучения, в които по интересен и забавен начин ще подпомогнем както учениците, така и децата в предучилищна възраст, които тази година ще прекрачат за пръв път прага на училището. Погрижили сме се и за тези, които ще кандидатстват в чужбина -  желаещите да положат изпит IELTS Academic могат да преминат през нашите интензивни подготовки. Освен това имаме и много летни активности с развлекателен характер – готварски работилнички, работилничка за приказки, арт – ателиета, курсове по рисуване. Предвидили сме и антикризисни мерки с новите, по-ниски летни цени, които ще важат до края на месец август!

Има начин да се усвои пропуснатото, има начин да се справим заедно с всички последици от неприятната обстановка. Трябва само желание, усърдие, и мъничко вяра. И ние сме тук, за да Ви подкрепим и да помогнем на всички желаещи!

До нови срещи и успешно лято! 

Разгледай още