Блог

Любопитни факти за Франция

Франция е страна с богата история, култура и забележителности. Ето някои любопитни факти за Франция:

 1. Първата публична кино прожекция: Първата публична кино прожекция в света е била проведена в Париж на 28 декември 1895 година от братята Люмиер.

 2. Броят на сирената: Франция е известна със своето разнообразие от сирена. В страната се произвеждат над 1,200 различни вида сирена.

 3. Най-посещаваната туристическа дестинация: Франция е най-посещаваната страна в света, привличаща над 89 милиона туристи годишно.

 4. Първата пешеходна пътека с пешеходен светофар: Първата пешеходна пътека с пешеходен светофар е инсталирана в Париж през 1951 година.

 5. Влияние върху английския език: Около една трета от думите в съвременния английски език са с френски произход, благодарение на историческите връзки между двете страни.

 6. Европейска космическа агенция: Франция е основател и активен член на Европейската космическа агенция, като космодрумът на агенцията се намира в Куру, Френска Гвиана.

 7. Замъците на Лоара: В долината на река Лоара се намират над 3000 замъка, които са значителна част от историческото наследство на Франция.

 8. Френската Ривиера: Лазурният бряг или Френската Ривиера е известна със своите красиви плажове, луксозни курорти и ежегодни събития като филмовия фестивал в Кан.

 9. Литература и изкуство: Франция е родина на много известни писатели и художници, включително Молиер, Балзак, Реноар и Моне. Литературните награди като Гонкур и Рено са сред най-престижните във Франция.

 10. Рожденото място на пълноправния модерен ресторант: Първият модерен ресторант, в смисъл на място, където клиентите могат да избират от меню и да седнат на маса за сервиране, е открит в Париж в края на 18-ти век.

 11. Модната столица: Париж е широко известен като световната столица на модата, дом на известни модни седмици и множество луксозни модни къщи като Шанел, Луи Вюитон и Диор.

Тези факти показват колко разнообразна и богата е историята и културата на Франция. 

Ако искате да се запознаете по-отблизо и да изучавате френски език, свържете се с учебен център Pin Academy, за да Ви предложим най-добрите варианти за Вас!

 

Разгледай още