Блог

Уаби-саби или как да откриеш магията на несъвършенството

Уаби-саби е японска философия, която вижда аспектите от живота като незавършени, развиващи се, несъвършени; но от друга страна очарователни. Как може да я приложим и в тази част, с която се занимаваме ние от Pin Academy, а именно образованието?

По наши наблюдения, част от родителите изискват перфектно представяне от своите деца – да пишат красиво, бързо да смятат, лесно да запомнят думите по чужд език (английски, немски, испански, руски), да са добри в спорта и да постигат отлични резултати на сертификатните изпити.  Не ни разбирай погрешно – нашата цел също е високи резултати и удовлетворение от свършената работа. Но без това да е с цената на недоспиване или негативно отношение към курсистите ни.

Може една рисунка да не е шедьовър, но детето да е вложило цялото си старание и желание да я нарисува. Не всеки е роден да стане художник, но самата дейност е много релаксираща и развиваща способностите на детето.

На IELTS кандидатите получават различен резултат на говоренето, слушането, писането и четенето. Ако имаш 6.5 на писането, а 8 или 8.5 на останалите компоненти, не означава, че не си се справил, а напротив – дал си всичко от себе си и имаш страхотни шансове да те приемат в някой от добрите университети в чужбина.

Някои деца трудно учат чужди езици, но това не означава, че не трябва да бъдат мотивирани да продължават да го правят и макар и бавно, ще усвоят материята и ще изпитат удоволствие от това да присъстват в часовете по английски или немски.

По същия начин е и с математиката – много деца имат пропуски (особено след онлайн обучението) или просто имат нужда някой да им помогне, за да напреднат. Дори и да не кандидатстват с математика или да не ходят по състезания, важно е да усвоят поне необходимия минимум.

С наша помощ всичко това е възможно. Разбираме, че не всеки е съвършен и перфектен, но всеки има възможност да се развива и напредва със свое темпо, ако му бъде даден този шанс.

Разгледай още