Блог

Децата по време на карантина

31 март

В днешната статия ще Ви разкажа за живота на децата, които са под карантина. Моите деца. Едното е в предучилищна възраст, а другото е тийнейджър.

Баткото става всяка сутрин в 7:50. Със свръхзвукова скорост минава през сутрешния тоалет и сяда пред компютъра, защото, както всяка сутрин му казваме: „Ти си на училище.”.  Той е в час и знае това. Не може (а и не бива) да ходи на училище по нощница. Няма кой да го види, но така го държим в кондиция. Не бива да забравя нито хигиенните навици, нито да се отпуска, нито да си разваля режима.

Малкото дете се събужда чак в  9 часа. Оставям го да спи до по - късно с няколко основни цели.  Първо – за да е тихо, големият ми син има нужда от концентрация и тишина. Второ – домашните от детската градина пристигат по- късно и той би скучал в това време, а освен това и аз трябва да домакинствам, защото следобед ходя на работа.  Когато малкият стане – процедурата се повтаря  – мие се, оправя се, облича се, за да не ходи по цял ден по нощница. Не е болен, не е и уморен и не бива да се размотава из къщи както е спал. Това е ден като всички други, без значение, че спазваме карантина. Не бива да се губи нито фокусът, нито създадената организация.

Сутрешният тоалет и дневният режим са изключително важни за подрастващите. Когато извършват рутинни дейности, децата се чувстват сигурни и спокойни, дори и да не са от любимите им. А точно сега, в условията на масовата психоза, пропагандирана от медиите, както и страхът, който живее повече или по-малко у всеки от нас, ние трябва да се грижим за душевното спокойствие на нашите деца.

След учебните дейности, идва обедно време. Оставям ги да хапнат и всеки да прави каквото си поиска – ако им се гледа детско филмче – да гледат, ако им се играят игри – да играят. Откриха ровенето из кошовете с играчки – намират забравени „съкровища” и се забавлявам с реакциите им. Използваме времето и да поразчистим из къщи и да направим малък ремонт. Децата се радват да помагат.

Въвличайте ги в ежедневните дейности – нека не скучаят и да се научат, че и те имат задължения у дома. Всеки ден им давайте по някоя задача, дори не само домакински – да изчистят праха, да си подредят стаята, да научат нови думи по английски, извън учебната програма, да прочетат някоя приказка, да решат още някоя задача от сборника по математика, да Ви помогнат, докато правите сладки или соленки. Децата обичат да се чувстват ангажирани и полезни, а така ще придобият и добрия навик да помагат у дома.

Важна е и физическата активност. Моите деца са много активни – танцуват, подскачат, гонят се от стая в стая. Аз също тренирам у дома и когато някой от тях иска да прави лицеви опори или планкове с мен или каквото и да е друго упражнение, аз дори го превръщам в мини-състезание, само и само да се движат повече и да се абстрахират от ровенето в хладилника.

Намерете начин децата да се движат, макар и вкъщи! От училище им изпращат комплекси от упражнения, които станаха повод за подигравки в интернет, но наистина, за да са здрави физически, децата имат нужда от добър мускулен тонус. За да спят добре, трябва да се уморят.

Трудно и бавно минава времето за подрастващите тези дни на извънредни мерки. Затворени в микросвета на домовете си, децата се изолират от приятелите си, остават по- дълго с мислите си, прекарват повече време на компютрите и телефоните си. Затова помислете как може това време да е по-пълноценно за тях. Контролирайте какво гледат и четат, мотивирайте ги да следят образователни програми, да се включват в онлайн обучения и да слушат качествена музика. Грижете се за психическото израстване на Вашите деца в това толкова трудно и объркано време. Помнете: и това ще мине.  

И най- важното – останете здрави!

До скоро!

 Екипът на Pin Academy остава на разположение за всички желаещи да се включат в онлайн курсове по viber, skype или Messenger!

Разгледай още