Блог

Рожден ден по виенски

Малко преди рождения ден на креативния директор на Pin Academy, Николай Тодоров, се зароди идеята за кратко пътешествие по случай повода. След като изненадващо се сдобихме с билети, нямаше какво друго да направим освен да пристъпим към останалата част с организацията, пък било и то в смутни времена на опасност от заразяване с вирус.

Виена ни посрещна с много студено време и силен вятър, както и дъжд, но ние бяхме решени да разгледаме възможно най-много забележителности, така че времето не успя да ни спре. Градкият транспорт се оказа много удобен и предлагаше различни възможности за пътуване. Една вечер след като автобусът, който чакахме закъсня доста, една любезна австрийка ни обясни на английски език, че има протести и няма смисъл да чакаме. За наша радост открихме друг маршрут с трамвай, който ни отведе до мястото, където бяхме отседнали.

Прекрасните дворци Шонбрун и Белведере ни очароваха със своята красота. Научихме много за историята им и се разходихме из залите, където особено ни впечатлиха златните орнаменти. В Белведере разгледахме колекцията от картини на класици, сред които беше и “Целувката” на Климт. Към Шонбрун пък успяхме да обиколим най-стария и най-големия зоопарк в Европа от край до край.

Тържествата по случай рождения ден решихме да открием на Пратера. От емблематичното Виенско колело се насладихме на невероятна гледка към града. Хундертвасерхаус (тук е мястото да отбележим, че немските имена ни бяха доста сложни за произнасяне) беше следващата ни спирка – много близо до Пратера. Тези жилищни сгради се открояват с ярки цветове и различни геометрични форми. Това арт място е перфектното, от което можете да си закупите различни сувенири за спомен. Ние пък по програма се отправихме към кафе “Моцарт” в центъра на празничен обяд. Виенският шницел и последвалия го ябълков щрудел с кафе бяха невероятно вкусни, вкус, който няма как да забравим. Шопингът по централната улица беше особено забавно преживаване, но за жалост кратко, тъй като магазините затвориха в 18 часа в събота. Затова пък пихме чай, а рожденикът си пожела нещо, духайки свещичките, закрепени на виенски десерт.

И като за финал – Виена е страхотна, но през лятото сигурно ще е по-лесно да я обикнеш.

До нови срещи в Pin Academy и рубриката ни с пътеписи.

Разгледай още