Блог

Историята на “моркова” за първия учебен ден

Въпреки че еуфорията от откриването на новата 2022/2023 учебна година отмина и учениците вече са в клас, днес ще Ви разкажем за историята на тази приятна традиция да се подаряват “моркови” на “зайците”.

Това всъщност са хартиени фунии, които често са оформени като морков и се подаряват на първокласниците или осмокласниците, които са за първи ден в новото училище. Идеята е да се направи изненада и жест към децата, за да се чувстват по-спокойни и да им е приятно в новата обстановка. Знаете ли обаче откъде идва тази традиция?

Сигурно ще се изненадате като разберете, че съществува вече повече от 200 години – започва в началото на 1800г. За първи път започва да се прави в Германия в градовете Дрезден и Лайпциг. Наричали този конус Schultüte. Родителите ги носели в училище и ги окачвали на специално дърво за тези конуси, което се наричало “Zuckertütenbaum” . Когато дървото “узреело”, т.е. всички родители вече са закачили конусите с етикет на своето дете, учебната година можела да стартира. Всяко дете вземало своя конус, който бил пълен с претцели, бонбони, плодове или малка играчка. Отваряли ги у дома като награда, че са слушали и са се справили добре на първия ден в училище.

 В наши дни традицията в Германия е малко изменена. Децата отново получават своя конус след края на първия учебен ден, но вкъщи. Всички роднини се включват и пълнят конуса предимно с пособия за училище – моливи, химикали, гумички, но също така и с бонбони.

 С времето тази традиция е станала популярна и в други държави. Фунията може да се закупи или направи у дома, а цветовете на конуса и пълнежът варират. В българските училища са известни като “моркови” и  са любими на децата.

 А Вие получавали сте и какво мислите за тази традиция?

Разгледай още