Блог

Испански обичаи

В Pin Academy имаме един от най-отдадените и изключително интересни преподаватели по испански език – Добромир Манев. Той много обича да пътува до различни далечни и екзотични дестинации, а след това ни разказва за своите приключения. С днешната статия искаме да разкажем на Вас някои любопитни обичаи от Испания и да запалим интересът Ви към тази страстна страна.

  1. Лично пространство – испанците са много темпераментни - обичат да скъсяват личното пространство и да се докосват по рамото.
  2. Презимена – всеки има по две презимена, като едното е от майката, а другото от бащата.
  3. Сиеста – дори и в наши дни испанците си уважават традицията да подремнат в най-горещото време от следобяда между 14 и 17 часа.
  4. Борба с бикове – това е една доста спорна испанска традиция, която от една страна привлича туристите, но за други е като петно върху репутацията на Испания. Така или иначе борбите с бикове вече не са така популярни, както в миналото.
  5. По кое време ядат испанците – повечето хора обикновено закусват към 8.30, обяда е между 13.30 и 16, а вечерята – ако е тапас – към 21, а да седнеш в ресторант към 22 часа.
  6. Табута – не говорете за религия и не си правете планове за дата 13ти, понеже се счита за много лош късмет.
  7. Бакшиши – в Испания не се очаква да оставиш бакшиш, както е прието в много други държави.
  8. La Mordida – това е обичай при рождените дни, когато всички пеят Честит рожден ден, а рожденикът трябва да отхапе първото парче без да използва ръцете си.
  9. Серенадите – една от най-романтичните традиции на Испания, която включва наемането на мариачи, които да свирят и пеят под прозореца на любимата. По традиция по време на първата песен тя не включва осветлението, прави го по време на втората песен, а на третата се показва на балкона.
  10. Provecho – това е пожелание за добър апетит, което може да се каже както, когато сядате да вечеряте със семейството си, така и като видите някой познат, седнал да хапне.

А Вие знаете ли други испански обичаи?

 

 

Разгледай още