Блог

HOW TO SURVIVE A UNIVERSITY INTERVIEW ONLINE

В настоящата статия ще се опитам да дам подробни съвети как да преминем успешно през университетско интервю в онлайн среда.

Подготовката за интервю започва много преди уречените дата и час. Трябва да сте сигурни, че сте направили добро впечатление от момента, в който разговора започне. Никога не получаваме втори шанс да направим добро първо впечатление! Ето няколко полезни съвета за пред подготовка:

  1. Създайте си профил със собственото име и сложете Ваша снимка на него. Никнеймове като "бетоновоз123", или "господарката на сладката болка" определено ще имат негативен ефект върху представянето Ви.
  2. Убедете се, че мястото, от което ще провеждате интервюто е удобно за Вас и е представително. Най-добре е фонът зад Вас да е едноцветен и без мебели. Ако все пак нямате празна стена у дома, мебелите зад вас трябва да са в приличен вид. Никой не иска бъдещето му да се определя на фона на стол, отрупан с дрехи, или разхвърляно бюро. Прекарвайте по десет или петнадесет минути всеки ден на това място, за да можете да се чувствате комфортно там  по време на интервюто. Изберете удобен стол с права облегалка, за да не се изгърбвате напред, което означава, че лицето Ви ще е прекалено близо до камерата, или назад, което изобщо не прави добро впечатление.
  3. Светлината е много важна! Мястото трябва да е достатъчно осветено и светлината да пада равномерно върху лицето Ви. Не избирайте място до прозорец, който е позициониран от лявата или дясната Ви страна, тъй като по този начин само половината Ви лице ще е осветено, а другата половина ще е тъмно. Ако не можете да преместите бюрото под прозореца, което е най-добрият вариант за естествена светлина, инвестирайте в лампа, която поставете успоредно на монитора. Направете няколко тренировки, за да видите коя позиция е оптимална.
  4. Инвестирайте в микрофон, камера и слушалки. Ако няма да провеждате интервюто от лаптоп, който по принцип е с вградена камера, се убедете, че сте се снабдили с такава преди интервюто. Не забравяйте и слушалките с вграден микрофон. Не е добра идея да ползвате този, който е интегриран в компютъра, тъй като много често качеството, което вградения микрофон предоставя е недостатъчно. Инсталирайте всичко преди интервюто и направете няколко тест опита с приятели или познати.
  5. Никой не очаква от Вас да носите костюм, но протрити дънки и тениска с череп и пайети определено няма да Ви спечелят симпатии. Изборът на облекло е ключов. Никога не избирайте червени цветове, защото те не излизат добре на камера, както и дрехи с шарки, или щампи особено райета. Заложете на синьото! Доказано е, че тъмносиния цвят буди доверие, това е и причината повечето банки да ползват този цвят в логата си.  
  6. Езикът на тялото Ви по време на интервюто казва повече, отколкото думите. Хубавото на онлайн интервютата е, че обикновено камерата е позиционирана, така че да показва тялото Ви до торса. Не дръжте ръцете си в скута, а ги сложете на масата пред Вас, или още по-добре: направете ги част от разговора си.  Дамите трябва да са винаги с вързани коси, защото много често при стрес започват да въртят кичури коса на пръста си по време на интервюто без изобщо да го осъзнават. Въздържайте се от екстравагантни прически, поне по време на интервюто, същото важи и за прекалено силния грим.  Един от ключовите моменти и особено специфичен в онлайн среда е поддържането на визуален контакт със събеседника. Това може да е опасен момент, тъй като ако гледате екрана, събеседника Ви остава с впечатление, че погледът Ви е „забит“ в масата пред Вас. За да избегнете този проблем, винаги гледайте камерата, когато говорите. Така ще създадете впечатление за визуален контакт.
  7. Убедете се, че по време на интервюто ще сте сами у дома или, ако това е невъзможно, предупредете всички членове на семейството да не Ви прекъсват. Също така изключете мобилния си телефон – не на вибрация, напълно изключен!
  8. Много вероятно е по време на интервюто да ви се наложи да споделите екрана си по някаква причина. Затова поставете подходящ десктоп и организирайте иконите си в папки. Също така затворете всички приложения и уеб сайтове, които няма да ползвате за интервюто. Никой не иска изскачащи реклами за бельо или хранителни добавки по време на интервю.
  9. Последно, но не и по важност – винаги отивайте подготвени на интервю! Не говоря само за тефтера и химикала, които трябва да са неотлъчно до Вас, ако се наложи да си водите бележки, или за чашата вода, ако Ви пресъхне гърлото. Тук говорим за задълбоченото проучване на университета, в който искате да кандидатствате – трябва да сте наясно със специалността, която искате да учите, преподавателите, ако има информация за тях, процеса по кандидатстване, историята на университета и т.н. Най-лесно е да отворите уеб сайта на избраното от Вас място и да прочетете всичко. И интервюто винаги има скрити въпроси, от които интервюиращите могат да разберат доколко сте направили проучване преди интервюто. Другите две неща, които трябва да сте разработили до съвършенство са мотивационното писмо и портфолиото, ако такова се изисква. В зависимост от специалността, портфолиото е основната тема на разговор, затова трябва да сте се упражнявали предварително как да го презентирате.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разгледай още