Блог

Education zone

Образователната тема в блога днес е свързана с идеи как децата да запомнят нови думи на чужд език. Нека ги разгледаме:

  • Тетрадка речник - въпреки че вероятно звучи старомодно, записването на нови думи на едно място, ученето им и честото им преговаряне е гаранция, че думите ще се запомнят. Често децата или тийнейджърите в час по английски казват “Тази дума ще я запомня без да я пиша, защото е лесна.” Практиката обаче показва, че само една близка среща с въпросната дума не е достатъчна, за да се запомни. По същия начин е и с фрази и изрази, които звучат логично и си мислим, че без усилие ще останат в паметта ни.
  • Картинен речник - особено препоръчителен за деца, които изучават английски от ранна възраст 4-7 години. В този предбуквен период рисунки и флаш карти са най-добрия начин да се усвои нова лексика.
  • Игри - в часовете по английски език в Pin Academy винаги играем от игрите, които са поместени в софтуера на учебниците, с които работим - Our World. Освен за няколко минути отдих, са идеална възможност за още повторения на изучените нови думи. Разбира се, има безброй приложения с игри за мобилни телефони, които децата могат да инсталират и да играят. Бих добавила и настолни игри като например "Скрабъл" на английски.
  • Тестове - в началото на всеки урок правим мини тест на думи от предходния урок. Така децата виждат кои от тях са усвоили и на кои трябва да отделят още време за учене. Винаги ги съветвам да ги правят  такива тестове у дома, за да може да продължат да учат думите, с които все още се затрудняват.
  • Четене - четенето на книги на чужд език, различни текстове или статии също много помагат за научаването на нови думи - начинът им на изписване, правилната употреба в изречения и улавянето на контекста, в който се използват.
  • Съчиняване на истории, съставяне на изречения или с две думи - опитвайте се да прилагате на практика новите думи.

А Вие как най-добре учите и запомняте нови думи? Какви други идеи бихте добавили към вече изброените?

Разгледай още