Блог

Защо скуката е полезна за учениците

Традиционното учене започва да отстъпва пред модерните методи с все по-бързи темпове. Учениците търсят нещо забавно, интересно и интерактивно. Има ли обаче ползи и от скуката, от която учениците непрекъснато са склонни да се оплакват?

  • Една от причините на учениците да им е скучно е липсата на телефон или таблет в час. Това все пак би могло да бъде полезно за децата, защото помага за развиване на комуникационните умения особено в часовете по чужди езици като английски, немски, френски, испански или руски. Това също така подпомага развиването на взаимоотношенията между децата.
  • Скуката насърчава независимостта - когато децата нямат нещо интересно да правят, търсят начини да запълнят своето време. Понякога те сами пожелават да се включат в творчески активности като рисуване, работилнички или да спортуват.
  • Когато децата казват, че скучаят, те често провокират любопитството си - задават въпроси на различни теми и се превръщат в едни малки откриватели.
  • Неусетно скуката може да се превърне в процес на решаване на проблем - на учениците може да им е възложена задача, която да решат в група с други ученици. Това ще подпомогне развиването на креативността и работата в екип също така.
  • Скуката учи на упоритост - това да нямаш постоянно забавление води до търсене на различни начини да се докажеш или да успееш в нещо. Помага на децата да се развиват и да не страхуват от неуспеха. Така се изгражда постоянство и характер.

В заключение в Pin Academy винаги се стремим да сме в крачка с новите тенденции, предлагаме на децата модерни методи на обучение, но също така държим и на традиционното обучение.

Какво мислите Вие - как се задържа вниманието и интереса на децата при ученето?

 

Разгледай още