Блог

6 неща, които е добре да се учат в училище

Всички знаем кои са учебните предмети, които всяко българско дете изучава в училище. Сред тях за български език, математика, чужд език - предимно английски, разказвателни предмети, спорт, музика и изобразително изкуство. Какво щe кажете, ако децата изучаваха също така и:

  • Управление на личните си финанси - съставяне на месечен бюджет, данъци, практични теми, свързани с банките, които ще са полезни в бъдеще.
  • Основни технически умения - разбира се, не всеки е длъжен да знае как да поправи пералня или хладилник, но все пак минимална техническа култура като какво може да се свърши с отвертка или гаечен ключ, как да се смени крушка няма да навреди, даже напротив.
  • Първа помощ - всеки, който е карал шофьорски курс, е преминал през БЧК и курса за първа помощ. Въпреки това учениците биха могли да бъдат запознати със симптоми на често срещани заболявания или съвети какво може да се направи в случай на необходимост от оказване на първа помощ.
  • Развиване на комуникационни умения - както на роден език, така и на чужд. Традиционно в училище дискусията и беседата често отстъпва пред разказа и монолога на учителя. Ето защо много ученици завършват училище и въпреки че са изучавали чужд език, имат бариера, когато се налага да говорят. По отношение на родния език - все повече ученици не умеят за се изразяват правилно.
  • Умения за оцеляване - да си направят подслон, да запалят огън, да разпознават ядливи растения или да се ориентират сред природата. Това би могло да се усвои по време на зелени училища и лагери.
  • Готвене и отглеждане на своя храна - познаване на основните хранителни вещества, размяна на интересни рецепти и изпробването им, засаждане на своя храна и отглеждането й.

Какви други практични умения, които биха могли да се изучават в училище, бихте добавили към списъка на Pin Academy?

Разгледай още