Блог

6 ужасни съвета за ученето на език

Много често курситите искат съвети как да научат езика по-лесно и бързо. Бих казала, че това е дълъг процес, който изисква търпение, практика, упоритост и да не се отказват лесно, въпреки грешките. В този статия обаче събрах няколко съвета, които по-скоро биха Ви демотивирали, отколкото насърчили. Прочетете ги и просто ги игнорирайте, когато някой се опита да Ви ги наложи:

  1. По-възрастните хора не могат да учат езици. Вярно е, че колкото си по-млад, толкова по-лесно запаметяваш нови думи и граматични конструкции. Но възрастта не е определящ критерий. В практиката ми като учител се срещнах с курсист в пенсионна възраст, който с лекота запомняше думи и ги използваше в изречения.
  2. Безсмислено е деца в предучилищна възраст да учат английски. Това съвсем не е така, защото освен че запомнят думи, изрази и песнички, децата много се забавляват в нова среда и свикват с езика. Мъниците по принцип са любопитни и всяко ново нещо е интересно за тях.
  3. Купете си колкото се може повече помагала и граматики. Често се случва само да затрупаме бюрото си с учебници, които предимно хващат прах и да не знаем от кой да започнем и как да организираме учебен процес. Купчината с учебници по-скоро би била демотивираща.
  4. Училището е единственото място, където да учите езици. Това обаче съвсем не е така в класове с много ученици и лоша дисциплина. А и често там липсват упражнения за говорене и след като се завърши училище, учениците не се престрашават да преминат езиковата бариера. Ето защо е добра идея да се посещават уроци в езиковите школи – някои ученици затвърждават материала от училище, а други надграждат знанията си и се подготвят за сертификатни изпити като IELTS или FCE.
  5. Гледайте филми и ще научите език. Да, ще чуете нова дума или израз, но всъщност това не е учене. Ползвайте този съвет само като помощно средство, но не е като основен фактор.
  6. Потапянето е единственият начин да се научи език. Със сигурност пътуването и потапянето в средата, където се говори английски, немски, испански или руски е страхотен начин да се учи. Но това не означава, че трябва да се обезкуражаваме и да мислим, че друг начин няма. А и благодарение на социалните мрежи, това донякъде е възможно без дори да напускате комфорта на дома си.

Ако през 2021г. сте решили да учите нов език, не се поддавайте на лоши съвети, а разгледайте предложенията на Pin Academy в раздел Курсове.

Разгледай още