Блог

5 вида безпорядък, от които да се отървем

Въпреки че сме малка Академия, при нас често се получава безпорядък. Една от причините е, че работим с малки деца и в часовете по рисуване творческия хаос е неизбежен. Друг източник на бъркотия е хартията, с която сме затрупани, заради тестовете по английски, български или математика, които се налага да принтираме или разпечатваме. Опитваме се да я рециклираме или използваме повторно, но при все това понякога имаме купчини с хартия. Замисляли ли сте се, че освен този тип хаос, може да съществува и друг, с който трябва да се справим? Ето и нещо полезно от Кери Томас, професионален организатор и създател на “Conquer the Chaos”:

  • Физически безпорядък - обичайният боклук, който изпълва шкафовете и гардеробите ни. Със сигурност имаме дрехи, които вече не ни стават или пазим, заради сантиментални спомени. Но съветът на Кери е да се отървем от тях и да поддържаме дома си възможно най-спретнат и подреден.
  • Дигитален безпорядък - това биха могли да са стотици мейли в електронните ни пощи, които вече са прочетени и са напълно ненужни. Също така и файлове на компютрите ни, които заемат място, а често дори не са озаглавени и отнемат време да се прегледат, докато отрием това, което търсим.
  • Умствен хаос - това може да са нашите страхове, списък с това какво трябва да се направи, новини или нещо друго, което изпълва съзнанието ни вечер.
  • Емоционален безпорядък - негативните рамки и вярвания, които дори не осъзнаваме, че трупаме. Нещо от типа на “Не мога да отслабна.”, “Не мога да си намеря работа, която харесвам.”
  • Душевен безпорядък - липсата на това да простим или да имаме душевен мир.

Безпорядъкът е всъщност отлагане на това да вземем решение. Колкото по-бързо го направим, толкова повече ще се наслаждаваме на живота. Не мислите ли?

Разгледай още