Блог

7 суеверия от английско-говорящи страни

Днес е петък 13ти. Много хора считат, че този ден ще им донесе лош късмет и извършват серия от дейности, за да могат да се предпазят. Смешно или не, суеверията все още съществуват. Да разгледаме някои от най-популярнитe:

  • Ако счупиш огледало, ще имаш 7 години лош късмет

В древността се вярвало, че огледалото улавя душата ти. Затова, ако го счупиш, нараняваш душата си. Единственият начин да обърнеш лошия късмет е да заровиш парчетата и да ги покриеш с кал.

  • Ако разсипеш сол, хвърли малко през лявото си рамо или ще имаш лош късмет

В миналото много хора мислели, че да разсипеш сол, носи лош късмет. За да се спре, трябвало да се хвърли сол през лявото рамо, защото дяволът се спотайвал там, а солта щяла да влезе в очите му.

  • Ако черна котка ти пресече пътя, ще последва лош късмет

В Средновековието хората мислели, че черната котка е вещица под прикритие. А да ти мине черна котка пътя, означавало, че дяволът те гледа.

  • Добър късмет е да намериш подкова в полето

Ако намериш подкова в полето, трябва да я вдигнеш с дясната си ръка, да си пожелаеш нещо и да я метнеш през лявото си рамо. Древните гърци считали подковата за символ на плодородието и добрия късмет. В Англия хората често окачвали подкова, обръната наобратно на вратите си.

  • Почукай на дърво, за да се предпазиш от лоши неща

Ако говориш за нещо и не искаш то да се случи, почукай на дърво. Това идва от древните вярвания, че добрите духове живеят в дървото. Обаче, когато дървото се отреже, духът умира и там се настанява лош дух. Като почукаш на дърво, ти отпращаш злите духове.

  • Числото 13 ще ти донесе лош късмет

В много английско-говорящи страни числото 13 се счита за лош късмет. Както и петък 13ти. Това суеверие е толкова популярно, че много хотели избягват да имат 13ти етаж. Очевидно произходът на това суеверие е религиозен. На последната вечеря на Иисус Христос имало 13 човека на масата, денят бил петък и Иисус бил разпнат.

  • Ако минеш под стълба, ще имаш лош късмет

Произходът на това суеверие също е религиозен. В християнството триъгълникът е свещен символ, който представя Светата Троица – Баща, Син и Светия Дух. Стълбата наподобява по форма триъгълник, така че ако минеш под нея, разрушаваш триъгълника.

А ти суеверен ли си? Ние в Pin Academy вярваме, че всяко нещо си има логично обяснение. Понякога обаче след няколко поредни беди – прекъснала връзка по време на онлайн урок по английски, забравен учебник по немски, невъзможност да се решат многочлените по математика и още много, може да припишем всичко на фаталната дата 13ти.

Разгледай още