Блог

5 съвета да четем по-ефективно

"Чете се по три начина: първият - четеш и не разбираш; вторият - четеш и разбираш; третият - четеш и разбираш даже това, което не е написано." Яков Княжнин

Четенето на литература е нещо, което правиш за удоволствие, без да спазваш някакви техники или да се замисляш върху това колко ефективно го правиш. Когато обаче се налага да четеш текстове на чужд език (английски, немски, италиански, испански, руски или друг) с цел полагане на изпит или просто да разбереш даден текст, тези идеи ще ти бъдат от полза:

  • Чети абзаци, а не дума по дума. Не се фокусирай върху отделните думи, а по-скоро върху цялостния смисъл на абзаца. Опитай се раразбереш значението на непознатите думи от контекста. 
  • Не се връщай назад. Това само те бави.
  • Концентрирай се. Ако точно си се скарал с някого, това само ще забави скоростта ти на четене. Затова добро време за четене е, когато си спокоен и с отпочинало съзнание. 
  • Огледай се. Преди да започнеш да четеш основния текст, погледни другите неща на страницата - заглавието, картинките, подзаглавията или диаграмите. Това ще бъде като подготовка, за да четеш по-бързо след това. 
  • Отпусни се. Направи си чаша чай или лимонада, вземи си бисквитка и се наслади на четенето. Ако се научиш да обичаш да четеш, скоростта ти на четене ще стане много по-бърза. 

Екипът на Pin Academy напомня на учениците да не забравят да прочетат колкото се може повече книги от задължителната литература през лятната ваканция. А на тези, които им предстои явяване на Cambrige или IELTS - очакваме Ви при нас, за да научите още техники за четене. 

Разгледай още