Блог

Великденски специалитети по света

Печеното агнешко, зелена салата и яйца са традиционни специалитети в България на Великден, но и в други страни. Какво още обаче се хапва по традиция по света? В днешната статия на учебен център Pin Academy ще Ви разкажем за това.

  • В Полша хапват супа с квас от ръжено брашно, който приготвят една седмица предварително. Добавят и наденичка, направена по семейна традиция, както и картоф и твърдо сварено яйце. Поляците също приготвят супа борш, салата от червено зеле и chalka – нещо подобно на българския козунак.
  • В Италия приготвят сватбена супа – италианска наденичка, зеленина, крутони и сирене отгоре. Идеално се допълва с агнешкото, което е основно ястие. Неаполитанският пай с рикота е традиционен десерт.
  • В Литва сервират картофена наденица, картофени кнедли и за десерт полусладък хляб със стафиди, орехи и канела.
  • В Гърция пекат традиционен хляб, подобен на бриоши. Сплита се и се слага червено яйце. Правят и лозови сарми, а за десерт пай с яйчен крем, кори и сироп.
  • Във Великобритания също си имат великденски хляб под формата на малки кифлички с кръстче отгоре. Правят се с мая, пълнят се със сушени плодове, а отгоре има лимонена глазура. За основно англичаните пекат агнешко бутче с розмарин и чесън.
  • За разлика от европейските страни в САЩ за основно приготвят печена шунка с медена глазура.
  • Руснаците пък пекат кулич – традиционен сладък хляб с глазура и пръчици и кекс или кифлички с маково семе.

Какво е любимото Ви великденско ястие и обичате ли да го приготвяте?

Разгледай още