Блог

Как да учим новите думи по чужд език

Истината е, че няма универсална рецепта – всеки запомня новите думи по различн начин. Ние от учителския екип на Pin Academy събрахме петте най – успешни методи и се надяваме в тази статия да намерите най- добрия вариант за Вас.

 

  1. Писане на новите думи до откат – това е доста стар метод, но изследвания посочват, че дава много добри резултати при многократно писане на думата (минимум 50 повторения).
  2. Писане на новите думи върху лепящи бележки /взаимстван от сугестопедията/ – методът е следния: пишете думата на чужд език от едната срана на листчето, а превода от другата и залепвате листчетата на различни места в къщи или офиса – на хладилника, огледалото в банята, нощната лампа в спалнята или където Ви хареса, важното е често да имате поглед до тях. Когато отваряте хадилника можете да погледнете думата и да се опитате да си спомните значенито й, или пък ако не се сещате да погледнете задната страна с превода. Разновидност на този метод е рисуването на картинки със значението на думата вместо да изписвате превода.
  3. Джобни пищови - този метод е почти като предния с малката разлика, че слагате думите по джобовете на дрехите си и всеки път, когато чакате за кафе на кафе автомата или автобуса на спирката можете да погледждате думите.
  4. Чували ли сте за хора, които спят с учебника под възглавницата? – това не е мит, а напълно научно обосновано действие. Експериментално е установено, че между 10 и 15 минути преди да заспите и след като се събудте мозъка работи на алфа вълни и в това състоние може да приема много по – големи количества информация, отколкото в нормалното си състоние на бета вълни. Нужно е просто да прочетете думите без да се мъчите да ги запомните, защото тогава резултатът ще е обратен.
  5. Да мислим на целевия език – да, това наистина звучи сложно, но съвсем не е. Да мислите на целевия език означава да се опитвате да построявате прости изречения на новия език в реални ситуации. Например: седите на бюрото и виждате, че моливът Ви е отгоре. Това е идеален случай да си помислите – There is a pencil on the desk вместо има молив на масата. С времето изреченията ще станат все по – дълги и разнообразни.

 

Ако има метод, който Ви помага и сме пропуснали да напишем, ще се радваме да чуем за него на:

www.pinacademy.bg , инстаграм: pinacademy , или на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/pinacademy.bg/

Разгледай още