Блог

Учениците избират

С днешната статия в блога бих искала да обърна внимание на това колко важно е да се влушваме в избора на децата и учениците. От една страна, това е начин да покажем, че ги уважаваме като личности (макар и малки), а от друга възможността те да избират ги кара да се чувстват ценени и щастливи.

Още от предучилищна възраст децата  в Pin Academy могат да избират своето място в класната стая. В часовете по английски език някои деца предпочитат да пеят и танцуват, а други да рисуват или да разказват нещо. Могат да изкажат и предпочитания коя песен да чуят. Преди да се включат в някоя от активностите ни родителите разговарят с тях дали биха искали да се запишат на рисуване, готварство или английски.

С напредване на възрастта малките ученици могат да изберат книжките, които да четат, каква рисунка да нарисуват или по каква тема да напишат текст.

Чудесно е родителите да дадат възможност на учениците да изберат в каква гимназия да учат според техните интереси и желания, а не да ги насочат според своите амбиции.

Ако децата от малки свикнат да вземат самостоятелни решения, ще изградят по-голяма самоувереност, отговорност и креативност. Детето ще се сблъска със ситуация на решаване на проблем, с която трябва да се справи. Случва се някой ученик да пита:

“Какъв цвят да използвам?”

 “Как да започна това съчинениe?

“Как да отговоря на този въпрос?”

Обикновено им казвам да помислят и да се справят  или да изберат сами. След като веднъж са опитали, те самите се чувстват по-значими  и следващия път знаят как да се  справят със ситуацията.

Какво е Вашето мнение по темата?

Разгледай още