Блог

Топ 5 класически английски храни

В готварската работилничка на Pin Academy експериментираме с различни рецепти от различни краища на света. Скоро ще Ви споделим някоя от тях, но в днешната статия искаме да Ви запознаем с някои традиционни английски ястия. Ето ги и тях:

  1. Haggis – типична шотландска наденица, която се приготвя от овчи бял и черен дроб, сърце; както и лук, овесено брашно и подправки. Легендите разказват и за едно митично животно на име хагис, което е с различни по размер ляв и десен крак, за да може да бяга по-бързо. Ежегодно се провежда събитие За лов на хагис в Шотландия.
  2. Bangers with mash - малки наденички с картофено пюре и сос грейви –любимо за работническата класа във Великобритания, широко разпространено из пъбовете – апетитно и достъпно. Наричат малките наденички bangers (гърмеж, удар), заради цвърченето на мазнината, докато се пържат.
  3. Laver bread – може да го опишем като зелено, слузесто, зле сварено зеле. Въпреки името си, това въобще даже не е хляб, а водоросло, което може да се намери по западното крайбрежие на Англия. След като се измие, се вари няколко часа и придобива вид на желе. Не се заблуждавайте по външния вид, защото се говори, че е много вкусно, а и богато на протеини и желязо.
  4. Periwinkles – мини морски охлювчета, които след като бъдат събрани, се киснат във вода около 12 часа. Сервират се със сол, масло, чесън, като може да се добави и оцет.
  5. И за финал – black pudding – още една наденица с основни съставки свинска кръв, мас и овесено брашно. Добавя се сол, пипер, лук – и една важна част от традиционната английска закуска е готова.

Ако искате да научите още интересни факти за английската култура и традиции, запишете се на курс по английски език при нас. Гарантираме, че освен знания по езика, ще обогатите и общата си култура.

Разгледай още