Блог

Родители и възпитатели

Родител и възпитател? Колко трудна е тази роля! Особено тогава, когато децата навлязат в ученическа възраст, у нас се проявяват няколко архетипа на родители, които са извън златната среда. В тази статия ще ви ги опишем, за да се припознаете. Да ги огледате отстрани и да решите за Новата година дали да не промените нещичко към по – добро – за Вас и за Вашето дете.  

Скоро ще имате първокласник? А може би имате бебче и се чудите какво ли ще бъде, когато то порасне и тръгне на училище. Ако сте родител – тази статия е за Вас. Ако все още не сте – има време, ще я почетете след няколко години, ние няма да я сваляме от блога.

Екипът на учебен център Pin Academy има наблюдения над огромен брой семейства, ученици и деца в различни възрасти. Виждали сме всичко – от родители, които са научили урока преди детето си и им го предават у дома, такива - които изискват непосилни упражнения и повторения, докато всичко не се усвои наизуст и други, които нямат никаква идея какво се преподава в днешните училища. Има много примери, но ще се опитаме да Ви дадем някои насоки, като посочим и най – често повтарящите се модели с техните предимства и недостатъци.

Родител – щит: този тип покрива детето си плътно, с желанието да компенсира всичките му недостатъци и слабости, абсолютни протектори, изучава науките заедно с тях, упражнява ги, изпитва ги, насочва ги, купува точно този вид книжка, която има госпожата, за да са подготвени предварително със задачите и тестовете. Когато ученикът се чувства недооценен, тези родители се хвърлят в бой с всички позволени и непозволени средства за правата на отрочето си. Щитовете са любящи родители, те се грижат за образованието и потребностите на децата си, дават им увереността, че има на кого да разчитат, но не ги оставят да вземат самостоятелни решения.  В живота няма изпитания, чиито решения да са предварително написани. Ако някъде ги откриете, споделете ги с нас!

Родител – критик: В желанието си да има перфектното дете, което да има прекрасен живот и успешна кариера, този тип родител критикува своя ученик на всяка крачка. Успехите не се зачитат, докато всичко не е перфектно. Отличната оценка е 6, когато по всички предмети оценките са отлични. Иначе не се смята. „По музика и математика имаш 6? – Да, но по български имаш 5, а за родилните ти мъки по английски да не говорим…“ Една обичайна реплика за този вид. Критикът вярва, че само конструктивната критика е пътят към съвършенството. Предимството на този вид възпитание, че детето свиква с негативните коментари и ако не се свива в черупката си у дома, ще може да ги понесе и навън. Освен това то не развива някаква нереална идеална представа за себе си. Но от друга страна губи реална преценка и за успехите си, винаги е неудовлетворено, защото не среща нито похвала за постиженията, нито разбиране за грешките си у дома. Чували сме от родители следния коментар на оценката (6 -)  : „ А защо имаш минус?“ Ако някой каже подобно нещо, то той е от типа критик.  Не бъдете толкова взискателни. Никой не е идеален, но за сметка на това можете да превърнете един добър ученик в непукист. Съвършенството е в хармонията – нищо няма да Ви стане, ако пренебрегнете недостатъците и похвалите детето си веднъж за хубавата рисунка, която е направило. Може у него да дреме следващия Владимир Димитров – Майсторът?

Родител – сравнител: „Аз като бях на 10 решавах квадратни уравнения.“ „Виж сестра ти колко много учи, а ти – мързел!“, „Защо не си си написала домашната, Нинка на леля ти Пепи каза, че си е научила преди 1 час!“ и тем подобни, всички сме ги чували, нали!? На всяка крачка, всяко действие, всяка грешка и успех са такива, само ако се сравнят с някого. Този родител без примери и съревнование не знае да възпитава. Ако го затворят някъде и няма информация какво се случва с околния свят и заличат спомените от детството му, този човек няма да има какво да каже на детето си нито за хубаво, ни за лошо. Все пак има положителен аспект - сравнителят учи своя наследник на състезателен дух – да бъде пръв сред околните, с по- добър успех и поведение. Но и прекалената амбиция е нож с две остриета, защото винаги ще има някой с по – бляскав живот, по- успешна кариера, по – щастлив брак… Все пак не можем да станем Английската кралица, Американския президент или първата жена – космонавт, нали! Премислете добре какво е важно за Вас, както и какво бихте желали да се случи с Вашия син или дъщеря – да имат професия, дом, семейство, да са здрави и щастливи. Понякога за това е нужно просто да се постараят да дадат най – доброто на което са способни и да се насладят на резултата! Научете децата си да са трудолюбиви и да се радват на малките неща – тогава ще сте възпитали чудесни хора!

Родител – неутрал: Този тип запазва пълен неутралитет: оставя детето да избира само, да се бори само, да се оправя – все пак светът е тъмно и опасно място и колкото по – малко стане самостоятелно – толкова по – силно ще стане! Мотото на неутрала е: „Законът на джунглата“. Този родител няма идея що е това НВО и има ли почва у нас. Той не прави никое от следните неща: не диктува, не вади информация за т. нар. проекти, не участва в училищни мероприятия, не знае какво пише в учебниците по новата учебна програма /както и каква е разликата им със старата/. Той не познава нито съучениците, нито учителите на детето си. Оставил го е само да решава, да се подготвя по принципа – или ще стане човек или да хваща гората. Хубаво е, че детето ще има възможност да реши пътя си, да го извърви както намери за добре и да стане силен и волеви човек. Лошото е, че без контрол, когато леко свие по пътечката на посредствеността, няма да има кой да го хване под мишница и нежно да го върне на магистралата на успеха. Ако има късмет ще оцелее, ако не – ще се провали. Родителството е отговорност и нека я поемем – животът на нашите деца не ни принадлежи, но те трябва да могат да разчитат на нас в хубави и лоши моменти – да им дадем съвет, да им дадем рамо, на което да поплачат или да им се скараме, когато очевидно има нужда от това.

 

Повечето родители, които познаваме са съвкупност от всички модели, без да стигат до крайности и имат повече положителни черти, отколкото описахме в тази статия. Не забравяйте, че всеки човек познава своето дете най – добре, знае какви са нуждите му, мечтите му, възможностите му. Преди да критикуваме някой родител, първо нека се опитаме да влезем в неговите обувки – да погледнем света с неговите очи и тогава чак да му дадем съвети. И нека не превръщаме нашите наследници в огледало на нашите комплекси и неуспехи. Мислете за тях като за нашето бъдеще! Дано успеем да възпитаме едни чудесни хора – добри, любящи, работливи и отзивчиви, за да се гордеем с тях!

Ние обичаме всички наши деца, които учат в Pin Academy и виждаме в тях голям потенциал! Затова сме разработили толкова курсове и активности за тях! Смеем се и си говорим с учениците след трудните и изморителни упражнения, с които се занимаваме по време на учебния процес, изслушваме ги и ги насърчаваме. Затова те идват с такова голямо желание всеки път. Позволете ни открием неподозирани заложби и във Вашето дете!

До скоро в Pin Academy – училище за живота!

 

                 

Разгледай още