Блог

Професорът на Канарските острови

 Днес наш гост в блога е Професорът по испански език в Pin Academy, за да ни разкаже за последното си пътешествие.  

 

Професоре, наскоро се прибра от поредното си вълнуващо приключение. Какво е да си на Канарските острови през януари?

Определно беше бягство от българската зима. Тръгнах от София, където беше – 8 градуса и като пристигнах на Фуертевентура беше плюс 20. Приятно време, слънчево – пролет прея януари.

 

Какво ново научи, което те обогати в културно отношение?

Остров Фуертевентура е вторият по големина остров след Тенерифе от архипелага на Канарските острови. Той се намира на 100 км. от Мароко и със своите 75 000 души е най-рядко населеният канарски остров.

Историята на остров Фуертевентура започва преди двайсет милиона години, когато се появява от водата, на около 100 км. от Африка. Неговият произход се дължи на появата на вулкани, които отдавна не са действащи. През вековете е преживял всякакви температурни промени и земетресения, които довеждат до ерозиралата му почва и до превръщането на пейзажа му в пустинен.

За първи път на островът стъпват африканци, чийто основен поминък е отглеждането на кози. Днес могат да се видят останали руини от техните къщи, а козето месо и козе мляко са основен акцент в кухнята на острова.

 

Кое ти направи най-голямо впечатление?

Естествените пясъчни дюни дълги над 10 километра в близост до градчето Коралехо. Също така красивите плажове, китното селце Бетанкурия и разбира се заспалите влукани на острова.

 

Как би описал островите с три думи?

Диви, екзотични, многолики.

 

Каква е храната там?

Опитах набръчкани картофи, което е едно от най-типичните ястия на Канарската кухня. Това са варени картофи, които обаче имат грапава текстура, защото растат във вулканична почва.Картофите обикновено се сервират със специален сос - mojo picón, който се приготвя от сладки и люти чушки, чесън, кимион, сол, оцет, зехтин и червен пипер, и е основен продукт в хладилника на всеки канарец. Много вкусна комбинация!

 

 Ако би избрал да запомниш един момент от това пътешествие, кой би бил той?

Посещението ми на друг канарски остров – Лансароте. Бях на еднодневна екскурзия до националния парк Тиманфая. Този природен парк се отличава с вулканичен произход, така че е слабо обитаема зона, която въпреки това се е превърнала в място с голяма биологична стойност, където живеят видове, които са се приспособили към тази среда.Без съмнение вулканичният му пейзаж е уникален – Марсиански. Бях супер впечатлен! Видях и камили, които са предпочитано средство за преносване на товари и за туристичски разходки.

 

Чувстваше ли се в свои води по отношение на езика?

Да, разбира се.

 

Срещна ли нови приятели по време на това пътешествие?

Да, имам нови приятели от Австрия, Полша, Нидерландия, Италия, Франция, Перу, Русия и Испания. Срещнах и една българка, която работи в местна туристичска агенция.

 

Би ли си върнал отново и ако да, коя е причината?

Да, бих се върнал, за да опозная южната част на острова – най-дивата. Също така бих посетил и други острови от канарския архипелаг. Има нещо екзотично, топло и вълнуващо в тези острови, които са така близо до Африка.

 

 

 

 

 

Разгледай още