Блог

Как да поръчаме храна на английски

Нерядко българите сме особено атрактивни, когато пътуваме из чужбина и искаме да си поръчаме храна в ресторант. Това за съжаление понякога издава липса на владеене на чужд език. Разбира се, много по-лесно е като само посочим желаната храна от нас в менюто и накрая направим характерния жест, за да поискаме сметката. Целта на тази статия е да те запознаем с някои основни фрази на английски език, които може да използваш, когато си поръчваш храна.

  • Още с влизането може да помолиш за маса според броя на хората, с които си. “We’d like a table for 3, please” – “Бихме искали маса за трима, моля.”
  • След като разгледаш менюто, сервитьорът може да попита: “Are you ready to order?” “Готови ли сте да поръчате?” Тук може да използваш “I’d like…”или “I’ll have…”, за да поръчаш това, което си избрал. Може да използваш и “for starter” – “за предястие” или “for my main course” – “за основно”.
  • Ако не си сигурен какво точно да избереш, може да поискаш препоръка или съвет: “What would you recommend?”, както и за специалитета на заведението – “What are the specialties?”.
  • Ако си алергичен към някоя съставка или  си вегетарианец, е препоръчително да попиташ дали ястието случайно не я съдържа (въпреки че на много места е упоменато в менюто, но все пак). “Does it contain nuts, dairy, meat?” – “Съдържа ли ядки, млечни продукти, месо?”
  • На финала следва да поискаш сметката – “Can I have the bill, please?” или “Check, please”, което е предпочитано от американците.

Сега не ти остава нищо друго освен да се насладиш на храната. В случай, че се нуждаеш от още фрази на английски, посети ни в Pin Academy в нашите курсове и индивидуални уроци за възрастни по английски език.

Разгледай още