Блог

Онлайн курс в 4 стъпки

В последните няколко седмици фейсбук е залят от платени публикации, предлагащи атрактивно онлайн обучение. "Учете от комфорта на дома си"; "Няма разлика между присъствено и онлайн обучение, защото материалът се усвоява еднакво добре" и други подобни панацеи, обещаващи чудеса. Съгласен съм, че в новата реалност трябва да сме адаптивни и да намираме оптимални начини за обучение, но големият въпрос е как да се избере правилното обучение.

Ето няколко съвета от учебен център Pin Academy:

  1. Платформа. Вариантите са два - свободно достъпна или лична. Изграждането на лична обучителна платформа е скъпо начинание и не всеки може да си го позволи, но наличието й в никакъв случай не означава качество. Много често там се зареждат предварително записани уроци и връзката с преподавател липсва. Ако ще се обучавате през нещо такова, задължително поискайте демо урок.

Масови платформи, на които може да разчитате са Zoom, Microsoft Teams, Google Classroom  и да не забравяме добрия стар Skype. За разлика от някои  от гореизброените програми, той е безплатен и предлага доста добри обучителни възможности.

  1. Учебни материали - търсете иновативни доставчици на обучение, които работят с електронни учебници или интерактивни софтуери. Така курсистът и преподавателят гледат една и съща информация, без да се губи време в обяснения от сорта: “Отворете на страница 5, упражнение 2в, третото изречение”. След толкова сложни напътствия единственото, което може да очаквате е водопад от въпроси, дали всички гледат на едно и също място.
  2. Преподавател, който има опит в преподаването в онлайн среда. Като учител, който работи с курсисти и бизнеси в цяла Европа, мога с ръка на сърцето да кажа,че колкото и добър преподавател да си, няма как да правиш уроци онлайн, ако познанията ти относно софтуер и хардуер са силно ограничени. Никой не иска да гледа как съпруга ви се разхожда у дома по пижама, докато имате урок, или да се опитва да усвои нови знания под съпровода на ужасна микрофония, защото преподавателя не е с подходящи слушалки. Тук е важно да се спомене и за умението на преподавателя да управлява виртуален клас през платформа.
  3. Цената - грешно е да се смята, че щом обучението е онлайн, цената трябва да е минимална. Вярно е, че сметките за наем, отопление и консумативи отпадат за обучителната институция, но не и труда на преподавателя. Ако попаднете на цени, намалени под 50%, то може да сте сигурни, че урокът ще бъде или предваритвлно записан, или в него ще присъстват много хора, без да има възможност за задаване на въпроси от повечето курсисти. Не случайно съществува поговорката” Евтиното накрая излиза по-скъпо”.

 

В Pin Academy имате възможност да изучвате английски, немски и испански онлайн. Ако имате въпроси за обученията, не се колебайте да ни потърсите.

Разгледай още