Блог

Какво ново в английския език

Децата от курсовете по английски език в Pin Academy често ме питат: “Вие знаете ли всички думи на английски?” Обяснявам им, че езикът постоянно се променя и непрекъснато се добавят нови и нови думи. Това е неизбежна част от светът, в който живеем с нови технологии, начини на комуникация и взимоотношения. В днешната статия ще Ви запозная с някои нови английски думи, с които да обогатите речниковия си запас.

  • Hard pass - това е разговорен израз, които може да се използва в приятелски кръг. Смисълът, който се влага в него е “изобщо не ме интересува” и служи за твърд отказ на предложение. Например, “Do you want to go hiking?” “Hard pass. I don’t really like high places.”
  • Greenwash - green често е символ на екосъобразно и се свързва с околната среда, но greenwash има съвсем различно значение. Означава да се преструваш, че помагаш на природата, когато всъщност не го правиш. Може да се изрази и дейност по прикриване на нанасяне на щети на околната среда. Предимно се ползва за компании или хора с голямо влияние и власт.
  • @ - чували ли сте израза “Don’t @ me!”? Използва се, когато не искате някой да Ви отбелязва, слагайки @ пред името Ви. Има и друго значение - казва се след леко преувеличена фраза и смисълът му е - “не ме интересува мнението Ви”. Например, “This is the best pizza. Don’t @ me!”
  • Cli-fi - сигурно всички знаете sci-fi - съкратен запис на science-fiction (научна фантастика). Cli-fi e съкратен запис на climate fiction - жанр във филмите и книгите, в който основна тема са климатичните промени.
  • Flex - основното значение на този глагол е да се протягам, за да покажа мускули. Напоследък обаче се ползва и в контекст хваля се или показност. Например, “His Instagram account is nothing but ridiculous flexes of wealth.”
  • Side hustle - странична работа с цел да припечелиш малко повече пари.
  • Cringe - изражението на лицето, когато преживяваш смущаваща или неловка ситуация. “Did you see him trying to dance like a teenager? It was absolutely cringe!”

Сещате ли се за други нови думи на английски език?

Разгледай още