Блог

За небостъргачите на Лондонското сити и „Чирепа”

За небостъргачите на Лондонското сити и „Чирепа”

Кое здание изскача в съзнанието Ви, когато Ви питат за най - известния небостъргач в Лондон?  Тук е мястото, където  курсистите в Pin Academy хорово ще извикат: „Дъ гъркин” (the Gherkin) !

Нека Ви разкажа какво изскача в моето съзнание. Когато за пръв път посетих Лондон преди около 7 години, жадно попивах величествените сгради, които братовчед ми, изпълняващ ролята на персонален гид в столицата (за което много ти благодаря батко :) ) ми показваше. Тъкмо бях решил, че няма какво да се мери с пищната орнаментика на  парламента и Биг Бен, когато дъхът ми буквално секна при вида на „чирепчето”, носещо величественото име the Shard. На български език  думата "чиреп" означава отчупено парче стъкло или керамика с остри ръбове и точно така се е появило работното заглавие на Шард. Когато архитектът му започнал да проектира небостъргача, явно много е харесал това наименование, защото до ден днешен сградата си е останала с това име.

Ето малко интересни факти за небостъргача The Shard:

  1. Изграден е от 11 000 стъклени панела. Общата им площ се равнява на 8 футболни игрища.
  2. 95 % от конструкцията е направена от рециклирани материали.
  3. The Shard е четвъртата най - висока сграда в Европа.
  4. Общата сума, необходима за построяването на небостъргача е 435 000 000 британски паунда.
  5. Кабелите, положени в сградата са с дължина на 320 км, което горе - долу е разстоянието от Лондон до Париж.
  6. Ако желаете да си купите апартамент в Шард трябва да броите скромната сума от 30 до 50 милиона паунда, а ако парите в касичката – прасенце плюс един продаден бъбрек не стигат, можете да наемете стая в хотел Shangri - La, разположен в сградата на скромната стойност от 14 000 британски паунда на вечер ( аз го намерих в booking.com за 1200 лева на вечер, но уви източниците твърдят друго). Там можете да поплувате в най - високия басейн в Европа, разположен на 52-я етаж. 
  7. В края на строителния период, работниците са намерили дива лисица на 72-рия етаж, която са нарекли с романтичното име Ромео. Смята се, че лисицата е преживяла благодарение на храна, забравяна от работниците на строителната площадка. В крайна сметка Ромео е бил спасен и върнат на свобода /най- вероятно при своята Жулиета от лисичи произход/.

И сега знам какво ще се запитат всички чинни домакини, четящи статията  - как аджеба се чистят толкова много стъкла? Шард разполага с екип от 6 алпиниста, които чистят една страна от небостъргача в продължение на 1 седмица. Така за месец минават всичките 4 страни – и  то месеца свършил и айде пак! Нещо като Вашия четиристаен апартамент, нали!?!

Ние бяхме там, качихме се на върха, направихме снимки, облегнахме се на стъклата и имахме чувството, че ще полетим. Денят беше чудесен и слънчев и видяхме Лондон като на длан.  Затова решихме да Ви запознаем с интересната история на тази сграда. Още много интересни факти за Лондон и света можете да научите в курсовете по английски в Pin Academy.

А сега оставяме на Вас да ни разкажете с какви очи сте погледнали Шард, следващия път, когато отидете в Лондон!

 

Разгледай още