Блог

Как да напиша ревю на книга

Един от основните типове текстове, които учениците трябва да се научат на пишат в курсовете по английски в Pin Academy, е ревю. Ревюто е тип лично мнение и оценка на книга, филм, продукт или място. В днешната статия ще дадем някои насоки за това как да се напише добро ревю на книга.

Структурата включва уводна част, основна част, обобщение и препоръки.  Добре е преди да започнете да пишете първо да съставите план с бележки, отговаряйки си на основни въпроси – кой е авторът, кои са героите, за какво се разказва, на кого бих препоръчал тази книга. След като планът е готов, остава само да се сглоби информацията в текст.

Добра идея е да се започне уводната част с нещо, което грабва вниманието на читателя – цитат, нещо забавно или въпрос. И все пак, ако не се сетите за подобно начало, просто дайте основна информация за книгата – как се казва, кой е авторът  - може малко детайли за него/нея и за жанра, в който пише.

В основната част напишете кратко обобщение на сюжета, без да изпадате в много подробности – кои са героите, нещо за техните личностни качества, каква е историята и къде се развива действието. Може да вплетете и някой интересен цитат. За финала на книгата може да загатнете, но най-добре да оставите читателите на книгата сами да стигнат до него. В отделен абзац дайте цялостна оценка като се аргументирате защо Ви е харесала книгата или защо не. Използвайте разнообразни прилагателни, за да бъде по-описателно и да убедите читателите да прочетат или не книгата.

В последния параграф не пропускайте да дадете препоръка – на какъв кръг от читатели би допаднала тази книга и защо.

След като вече сте запознати с най-важното по писането на ревю на книга, опитайте да направите своя първи опит. Успех!

Разгледай още