Блог

За мотивацията и тийнейджърите

Съвременният тийнейджър е един доста интересен образ, който  поставен в различна ситуация, може да бъде отегчен, неразбран, мързелив или бунтарски настроен. От друга страна обаче, може да бъде и изключително любознателен, с богато въображение, забавен, както и склонен да опита нови неща. Как да направим  учебната среда достатъчно мотивираща за младите хора? Ето някои предложения от учебен център Pin Academy Бургас:

  • Би било прекрасно, ако всеки учител можеше да превърне урока в презентация и подготовка за реални ситуации от живота. Ако всичко е обяснено на достъпен език и с подходящи примери, учениците ще го запомнят още по време на урока. Една такава ситуация в обучението по чужд език е например диалог в кафене или урок за езика в чата.
  • Не може да подминем и технологиите – с помощта на таблети, телефони и лаптопи винаги е по-увлекателно, отколкото монотонното писане или обяснение. В Pin Academy разполагаме дори и със специални очила, с които можем да направи виртуална разходка – истинска наслада за сетивата и експедиция за душата.
  • Назидателният подход не винаги помага. Препоръчваме отношението да е по-насърчаващо и подкрепящо, отколкото взискателно и обвиняващо.
  • Нека има някакво предизвикателство, което да разчупи стандартните задачи за домашна работа. Например: проект, проучване или съставяне на текст, който да развие креативното писане. Колкото по-близо е като тема и интерес до този на тийнейджърите, с толкова по-голямо желание ще се впуснат в изпълнението.
  • Направете ученето забавно. Нека посещението на урока по английски или немски да е нещо очаквано с желание или хоби, а не досадно задължение, което трябва да се отметне.
  • Поговорете си преди или след часа с тийнейджъра за нещата от живота. Онзи ден при нас имаше една курсистка по английски език, която е на 16 години. Сподели колко не харесва езика и как искала да учи италиански, да живее в Италия и много други лични неща. Ние я насочихме към размишления за бъдещото си развитие, за квалификацията, която иска да получи, за пътя който желае да поеме, за да има живота, за който мечтае. Следващият път със сигурност ще дойде с желание в Pin Academy, защото знае, че я разбираме и уважаваме мнението и мечтите й.

Накрая, но не на последно място към всички колеги – преподаватели – нека не забравяме, че пътя към успешното сътрудничество с младите хора минава през взаимното изслушване и комуникация.

Разгледай още