Блог

Мнемониката като техника на учене

5 октомври

Използването на мнемоники при изучаването на чужд език

 

Думата мнемоника произхожда от древногръцки и означава памет или свързан с паметта.  Думата се свързва с името на  Мнемозина,  древногръцката  богиня на паметта.

Какво всъщност представляват мнемониките – това са думи или фрази, в които е закодиран по – голям обем информация, или забавни изречения, с които могат да се помнят думи или граматични правила при ученето на даден език.  Има много видове мнемонични техники от които хората, искащи да научат чужд език могат да се възползват. В по – долните редове, екипът на Pin Academy е събрал най – интересните от тях:

  1. Музикални мнемоники - всеки един от нас може би си спомня песничката за азбуката в текста на която е закодирана точната последователност на буквите от азбуката.  Нямаме курсист, които да не знае песничката, ако искате да видите  и други интересни техники, които използваме проверете нашите курсове за деца  https://pinacademy.bg/courses/kursove-detsa
  2. Акроними - това са съкращения от букви, съставящи реални или измислени думи, в които е закодиран текст.  В англоговорящите държави акронимът VIBGYOR или ROY G BIV е много популярен начин децата да запомнят реда на цветовете в дъгата.

V = violet / I = indigo / B = blue / G = green / Y = yellow / O = orange / R = red

  1. Изречения – друга разновидност на акронимите са изреченията, в които всяка първа буква от думата носи скрит смисъл. Нека да разгледаме изречението:

Richard of York gave battle in Vain .  Сега нека изолираме първите букви от всяка дума: ROYGBIV, звучи ли ви познато? Ако не се върнете на точка 3 от статията J . Друг пример за скрити послания в изречение е:  My very educated mother just served us nachos. Ако вземем първата буква от всяка дума ще получим точното подреждане на планетите в слънчевата ни система:

M = Mercury / V = Venus / E = Earth / M = Mars / J = Jupiter / S = Saturn / U = Uranus / N = Neptune

А помните ли часовете по органична химия в училище и формулата на етиловия алкохол?  Цапни 2 ха още 5 оха ( C2H5OH)

Не винаги е нужно точно първата буква в изречението да носи скрит смисъл. Можем да ви покажем и много примери за помнене на правопис, например Emma faced a dilemma.  Ема е често срещано име в Англия и факта че се пише с двойно “m” е всеизвестен. Връзката с думата dilemma е точно двойното “m”.

А вие имате ли си любими мнемоники при изучаването на език? Ако не,  ние от Pin Academy с удоволствие ще ви покажем нашите.  

Разгледай още