Блог

Марди Гра по света

В Pin Academy обичаме да пътешестваме, дори понякога само виртуално. Днес ще Ви разкажем за един фестивал, който се отбелязва в много държави, където може да практикувате английски, испански, италиански, немски и френски. 

Чували ли сте за фестивала марди гра? Религиозен празник, който се отбелязва главно от римокатолическо население. Наричат го още карнавал. Датата е различна всяка година - 40 дни преди Великден, когато започват Великите пости. Марди е френската дума за вторник, а гра означава мазен, дебел. Нарича се така, защото това е последният ден, в който може да се консумират храни, богати на мазнини от животински произход - месо, яйца, мляко и сирене. Думата карнавал също е свързана с постите и означава премахване на месото.  

Марди гра по света: 

  • Карнавала в Рио де Жанейро, Бразилия - великолепен петдневен фестивал с парад, музика и танци. Близо 2 милиона туристи идват по време на карнавала. Където и да отидете, ще чуете ритъма на самбата.
  • Маскараден бал във Венеция, Италия - един от най-известните и зрелищни карнавали. Има около 8 различни вида маски и конкурс, на който съдии са международни модни дизайнери. Понякога участниците вземат костюми под наем.
  • Ню Орлиънс, Съединените щати - фестивалът продължава две седмици. Организират се паради. Традиционните цветове са лилаво, зелено и златно, които символизират справедливост, вяра и сила. Една от традициите включва събиране на маниста. Те понякога се хвърлят от балконите или от платформите по време на парада.
  • Тринидад и Тобаго - най-големият фестивал на Карибите, който се характеризира със състезание между калипсо банди.
  • Ница, Франция - този средиземноморски град претендира за най-старият фестивал от 1294г. Фестивалът продължава 15 дни. Платформите са направени от цветя, а участниците са маскирани като цветя.

Марди гра се празнува на още много места по света. Ако Ви се отдаде случай да присъствате на фестивала в някоя от тези държави, със сигурност ще Ви остане като един от най-ярките, цветни и незабравими спомени. 

Разгледай още