Блог

Ксеноглософобия или как да преодолеем страха от ученето на чужд език

Страхът от чужди езици, наречен още ксеноглософобия, е проблем не само сред децата, но и сред възрастните. Причините за това могат да бъдат отрицателна нагласа, липса на увереност в себе си, срам и страх от това да не изглеждаш глупаво пред другите.

Как да преодолеем този страх?

  • Приложете техниката на закотвяне – свързване на чувство с лично преживяване. Това сте го изпитвали хиляди пъти – като първия път, когата сте се влюбили и сте имали “ваша” песен. Или когато минавате покрай някоя сграда и имате усещането, че отново сте на училище, заради специфична миризма, която сте усетили. И в двата случая се е създала връзка между чувство и уникален стимул. Използвайки тази техника, ще преодолеете страха си от ученето на чужд език и ще изпитате увереност и спокойствие. Просто приложете стимула, докато мислите за чуждия език - асоциирайте го с нещо, котето харесвате и така вашия мозък ще изгради нова карта от емоции, които принадлежат на чуждите езици.
  • Бъдете търпеливи и си дайте време – ученето на чужд език отнема време. Наблюдавайте своя прогрес и поддържайте мотивацията си.
  • Фокусирайте се върху позитивните ползи, които ще ви донесе. Поставете си постижими цели и ги следвайте.
  • Упражнявайте се сами, като казвате или четете думите на глас. Така ще бъдете по-уверени, когато говорите пред други хора.
  • Слушайте песни на целевия език – английски, немски, френски или италиански, научете текста и пейте. Това не само ще подобри речниковия ви запас, но също ще ви помогне да усещате думите по-естествено.
  • Гледайте филми на чужд език - тази стратегия ще ви помогне с произношението и ученето но нови думи и изрази.
  • И накрая, но не по важност – доверете се на Вашия предодавател. Заповядайте в при нас Pin Academy, където ще срещнете не просто преподаватели, но също мотиватори и приятели.

Разгледай още