Блог

Изкуството на пазърлъка

Със затоплянето на времето все повече хора избират да прекарат време, пътувайки до различни дестинации. Любими на много българи са държави като Турция, Египет, Тайланд, Дубай, Мароко. Освен че има прекрасни места за посещения там, нещо общо между тях е, че местните търговци владеят до съвършенство изкуството на пазарлъка. Не е лошо преди да се отправите към пазара да имате някои неща наум. Ето и кратък списък от Pin Academy:

  • Научете няколко фрази на местния език. Без значение къде се намирате, това ще направи добро впечатление. Дори да е нещо лесно като например “Добър ден! Колко струва? Много е скъпо. Благодаря.”
  • Бъдете в крак с обменния курс - ако сте наясно с обменния курс, лесно ще може да изчислите дали цената, която Ви предлагат не е твърде висока.
  • Използвайте тактики - първоначално предложете цена, която е на половина на тази, която иска търговеца. След това той ще я вдигне. Ако в крайна сметка цената остане доста по-висока от тази, която искате да платите, тръгнете към следващия магазин. Ако търговецът все още е склонен на преговаря, ще тръгне след Вас, намаляйки цената. Някои полезни фрази, които можете да ползвате на английски в този случай са: “What’s your best price?” (показва, че искате да обсъдите цената), “Can you do any better than that?” (питате дали може да понамали малко), “How low are you willing to go?” (отговорът ще Ви даде яснота колко гъвкав е продавача), подобен въпрос е “How much can you knock off?”, “What else can you throw in?”(питате дали ще може да получите нещо допълнително). След като си стиснете ръцете и направите сделка, може да кажете “You can’t say fairer than that.” - един вид считате, че сделката е честна.
  • Две за едно - ако сте на пазара да купите повече от един брой от продукта, може да се спазарите да купите две за цената на едно. Ако пък станете редовен клиент, търговецът сам ще предлага подобно намаление.
  • Не показвайте много емоция - обикаляйте магазина или сергията невъзмутимо и безразлично без да показвате много интерес. Така по-трудно ще Ви убедят веднага да платите цената, която искат.
  • Показвайте интерес само към предмет, който наистина искате - грубо е да губите времето на продавачите и никой няма полза от това.
  • Винаги бъдете учтиви - вярно е, че понякога продавачите могат да са доста настоятелни, но не избухвайте. Все пак идеята е да е забавно.

Разгледай още