Блог

Как да изберем училище след седми клас

Изпитите на седмокласниците по български език и литература и математика наближиха. Това, за което всички трябва да мислят, е как да се справят възможно най-добре. След обявяването на резултатите излиза и друг въпрос - към кое училище да се насоча? Вероятно през цялата учебна година са умували върху това, искали са съвет от родителите и учителите си. Ето няколко бързи съвета от нас, Pin Academy:

  • Превърнете недостатъка в предимство или иначе казано, ако Ви е трудно с ученето на чужд език, не се насочвайте към езикова гимназия, дори това да е мечтата на родителите Ви. Същото важи и за математиката - дори да влезете в училище със засилено изучаване, ако този учебен предмет Ви е труден, Ви очакват пет години мъки. По отношение на рисуването, актьорското майсторство и пеенето задължително се доверете на професионалисти, които да Ви подготвят за изпита, ако притежавате талант.
  • Не се насочвайте към дадено училище, защото е модерно. Често мечтата на един ученик се превръща в мечта на друг, само защото са приятели и си подражават един на друг. Помислете кое би Ви донесло най-голямо удовлетворение и къде виждате себе си.
  • Внимателно подредете желаните училища. Ако най-много искате да учите в училище, в което се влиза с по-висок бал от друго, не го пишете на второ или трето желание, защото така нямате шанс да Ви приемат там дори от трето класиране.
  • Направете проучване - въпреки че личното мнение винаги е субективно, нищо не губите, ако поразпитате за отзиви настоящи ученици в дадени гимназии. Така поне ще имате идея за учителите, допълнителните занимания или за основните предмети.
  • Завършването на професионална гимназия дава възможност за бъдещо кариерно развитие. Това твърдят много родители и учители, но разбира се няма гаранция, че след завършване на средното си образование, няма да се насочите към нещо съвсем различно и дипломата от професионална гимназия да се окаже ненужна. Затова насочете се натам, ако това наистина е Вашето желание.
  • Локацията не е без значение за доста родители. Те считат, че е най-добре децата им да учат близо до дома си, да са край тях, през зимата да не мръзнат по автобусни спирки или да имат повече време да поспят вместо да пътуват. Все пак обаче оставете този критерий по-назад, когато обмисляте къде да учите. Навиците и самодисциплината сe изграждат във времето.

Надяваме се, че нашите съвети ще Ви от полза. На всички седмокласници желаем успех и стискаме палци да бъдете приети в най-желаното от Вас училище. През следващата учебна година очакваме бъдещите седмокласници в нашите уроци и курсове по български език и математика, както и на пробните матури през април и май.

Разгледай още