Блог

Историята на претцелите

Обичате ли вкусни, хрупкави претцели? Без съмнение, когато чуете думата, се сещате за Бавария, Германия, но знаете ли каква е тяхната история?

Твърде вероятно е те да са били създадени от един италиански монах, който обичал да пече лентички тесто и да ги кръстосва. Те приличали на ръце, кръстосани на гръдния кош. В миналото това бил начина да кажеш молитва. Давал ги на своите ученици, които си били научили молитвите.

В Германия претцела се нарича още брецел, което вероятно идва от латинската дума “Brachium”, което означава ръка. Макар и да не се знае с точност истината за формата на претцела, то тя най-вероятно е била свързана с християнството.

През 12ти век пекарите от Германия и Австрия използвали претцела като емблема на своята гилдия. Правели ги като смесвали вода, брашно и сол и били идеални за постите, когато било забранено да се консумира месо и млечни продукти.

През 17ти век децата в Германия носели гердан от претцели на нова година, като символ на късмет и просперитет през идващата година.

Освен това претцелите са също така и символ на любов. Според една легенда благородническа двойка в Швейцария разчупила претцел на сватбената си церемония, за да укрепи брачния съюз.

Без значение от произхода им, днес може да се опита огромно разнообразие от претцели, включително с масло, сирене, крема сирене, подправки, шунка и други.

За още интересни истории от Германия, Ви очакваме в нашите курсове по немски. Преподавателите на Pin Academy ще Ви запознаят с характерни традиции и любопитни факти, докато изучавате думи и граматика на немски.  

Разгледай още