Блог

Да говорим уверено на FCE

Говоренето е един от компонентите на B2 First Certificate. За много от учениците, които не тренират достатъчно упражнения за говорене в училище, това е един не особено лесен компонент. Ето някои насоки от нас, учебен център Pin Academy:

  • Част първа. Основната цел тук е да се успокои кандидата и да отговори на няколко лесни въпроса. Свързани са с мястото, където живееш, хобитата ти, приятели, семейство, празници, спорт и други. Темите са близки до твоя опит и преживявания и няма да имаш затруднения да отговориш на тези въпроси. Не е нужно да изпадаш в излишни подробности, но също така не отговаряй само с една-две думи. Отговорът не бива да е по-кратък от въпроса.
  • Част втора. Тук се изисква да сравниш две снимки и да отговориш на конкретен въпрос. За сравнението на снимките разполагаш с една минута. Като цяло не е много, но важното тук е да не изпадаш в паника и да не започваш да говориш прекалено бързо, мислейки за таймера. Обърни внимание, че идеята е да сравниш снимките, а не да описваш по отделно всяка една от тях. Тук имаш и 30 секунди да отговориш на въпрос, свързан със снимките на другия кандидат, който се явява с теб. Със спокойно темпо може да отговориш с три-четири изречения.
  • Част трета. Дискусия със събеседника ти по дадена тема. Пример, как тези преложения биха привлекли повече туристи в града? Паркове, магазини, нощен клуб, охранителни камери и повече апартаменти за отдаване. Имаш две минути, през които да обсъдиш всички теми с другия кандидат. Представи си тази част като игра на тенис – питаш, отговаряш, слушаш, съгласяваш се или не се съгласяваш. Не забравяй да изразиш интерес към това, което казва събеседника ти, да проявиш уважение към него и да гледаш към него. Тук се оценя способността ти да водиш диалог на английски, затова не обсебвай разговора, нито бъди прекалено мълчалив. След дискусията имате една минута, за да решите кои две от дадените са най-добрите идеи. Не е проблем, ако не стигнете до единодушно решение.
  • Част четвърта. В тази част изпитващият ще ти зададе няколко въпроса, като темите ще са подобни с тези от предната част - трета. Слушай внимателно, защото въпросите не са записани. Ако не чуеш или разбереш въпроса, помоли учтиво да бъде повторен. Важно е да обясниш защо мислиш така, като подкрепиш мнението си с аргументи.

Последните съвети, които също са много съществени, са да говориш спокойно, ясно и разбираемо. Използвай разнообразие от интересна лексика и по-сложни граматични констуркции, за да покажеш знанията си в най-добра светлина. При нас в учебен център Pin Academy може да тренираш говорене за FCE и да се явиш уверен и спокоен на изпита.  

Разгледай още