Блог

Дядо Коледа и Свети Николай

Знаехте ли, че историята на Дядо Коледа е тясно свързана със Свети Николай? Според легендата Свети Николай произхождал от богато семейство. От малък останал без родители и се посветил да помага на бедните. Имало три сестри, чийто баща не можел да си позволи зестра и да ги омъжи. Ето защо Свети Николай решил да им помогне. Една вечер пуснал през комина едно кюлче злато. То случайно влязло в чорап, който бил оставен пред камината да се изсуши. Скоро след това той отново пуснал кюлче злато за втората сестра. Една вечер бащата решил да се скрие в тъмното и да види кой му помага. Разбрал, че това е Свети Николай, но той го помолил да запази тайната му, понеже не искал да се разчуе. Не след дълго обаче всеки, който получавал таен подарък, си мислел, че е от Свети Николай.

Според друга легенда в една бурна вечер, когато морето било много опасно, Свети Николай спасил моряци, които иначе щели да загинат. Благодарение на него морето се усмирило и моряците се прибрали живи и здрави. Заради своята доброта, той бил обявен за светец. Той починал на 6ти декември, затова го почитаме на тази дата. В много държави децата и до днес получават своите подаръци точно на тази дата (по-точно в навечерието на празника - вечерта на пети срещу шести декември).

Във времето обаче легендата за Свети Николай била позабравена на някои места, но все пак някой трябвало да носи подаръците на децата. Във Великобритания това бил Father Christmas, като английската дума Christmas идвала от mass of Christ. Във Франция го нарекли Père NÖel. В Австрия и Германия било златокосо бебе с криле, което символизирало бебето Исус. По-късно заселниците в Съединените Щати взаимствали идеята за Свети Николай или Sinterklaas, както го наричали в Северна Европа. Така се появил Santa Claus.

А Вие какво си пожелавате на добрия старец, както и да се нарича той?

Разгледай още