Блог

Нови думи за пътуване на английски

Лятото е един от предпочитаните сезони за отпуски и пътувания. Всеки си има различни любими дестинации и начини за прекарване на почивките. През последните години обаче настъпиха промени, ето защо се появиха и нови думи на английски на тази тема. Ето и някои по-интересни:

  • Staycation - почивка в държавата, в която живееш. Терминът става популярен още през 2000 г. вследствие на финансовата криза, а през 2020 е възроден, заради пандемията. Предимствата на този вид почивки са по-ниски транспортни разходи и по-малко часове пътуване.
  • Caoch surfing - при този вид пътуване имате възможност да отседнете у местен жител, който предварително е предоставил тази опция в сайт. Така ще спестите пари от хотел и ще Ви бъде дори по-удобно от хостел. Добра идея е за хора, които искат да се социализират и да общуват с местните.
  • Ecotourism - целта е да се минимизира вредното влияние на туризма върху околната среда. Това може да стане чрез отказ да се лети със самолет на кратки разстояния, престой в “зелени”курорти или предпочитане на почивка в страната.
  • Perambulate - това е изтънчен начин да кажеш “вървя пеша”. Така че насладете се на разходка из града или поход в местностите наоколо.
  • Flashpacker - тази дума прилича на backpacker, но се влага малко по-различен смисъл. Backpacker-ите пътуват с раница с доста ограничен бюджет. За разлика от тях flashpacker-ите разполагат с повече доходи, могат да си позволят директен влак вместо такъв с много прикачвания или да си изперат дрехите в обществена пералня.
  • Gadabout - скитници, които неуморно търсят тръпка и нещо забавно за правене, пътуват често и на различни места.
  • Glamping - дума портманто от camping и glamorous. Както можете да си представите това е модерен и луксозен къмпинг с всички удобства като например топла вода в банята, просторна палатка и удобно легло.
  • Numinous - прилагателно, въплъщаващо нещо мистериозно и пораждащо благоговение. Първоначално думата е използвана, за да опише религиозно чудо. В наши дни се използва за спиращи дъха гледки.

Повече по темата може да очакват курсистите по английски език ниво B2 в Pin Academy.

А Вие кой тип предпочитате?

Разгледай още