Блог

6 неща, които хората правят по света, за да забавят ритъма на живота

В наши дни времето никога не стига, постоянно сме заети да превключваме от една в друга дейност - работа, курс, отглеждане и възпитаване на деца, домакински задължения и още куп други. Ето няколко подобни на испанската сиеста практики от Pin Academy, които помагат да се откъснем за малко от забързаното ежедневие:

  • Shinrin yoku - еко туризъм и прекарване на време сред природата - походи и разходки. Ще Ви помогне да подобрите паметта, креативността и концентрацията. Също така ще задълбочи приятелството с хората, с които споделяте това време. Терминът идва от Япония и означава “горски бани”. Японските лекари често го препоръчват на своите пациенти. Не е сложно да се направи, защото би могло да е в близкия парк или да свършите нещо полезно в градината.
  • Fika - от шведски означава “почивка за кафе и торта”. Идеята е да се насладите на момента, докато пийвате кафе или друга напитка и хапвате нещо вкусно. Може да го приготвите у дома и да поканите приятел или да се отбиете в местната пекарна и да се отдадете на изкушенията.
  • Slow Radio - може да се слуша онлайн по BBC. Идеята е да си сложите слушалки и да се отдадете на спокойствие, докато слушате звуци от природата - птици, слонове, ромон на вода.
  • Ubuntu - от африкански “аз съм, защото ние сме”. Философията е да бъдете мили, състрадателни и щедри. Може да се изрази в това да помогнете на непознат на улицата или да си поприказвате с продавача в магазина.
  • Dolce far niente - италианците знаят как. Ние има много да се учим в това отношение - удоволствието да не правиш нищо, да си изключиш телефона, да легнеш на тревата, да оставиш съзнанието си за се рее в пространството.
  • Indian head massage - масажа на главата е част от аюрведическата медицина. Облекчава стреса и подпомага концентрацията. Истински лукс е да бъде направен от професионалист, но и Вие може да пробвате като поставите три пръста точно зад ушите и разтривате в продължение на 20-30 секунди.

Кое от изброените техники Ви допадна най-много и бихте пробвали, за да забавите малко ежедневието си?

Разгледай още