Блог

5 навика за добро поведение, на които да научим децата си

Възпитанието на децата започва още от най-ранна възраст в семейството. В наши дни обаче прави впечатление, че някои родители не се впечатляват, ако детето им не се държи възпитано. Все пак има определени навици, които никога не е късно да се изградят:

  1. Да бъдат учтиви към по-възрастните и към връстниците си. Сещате ли се как ни казваха за “магическите думи”- благодаря и моля. Не са излезли от мода и днес, така че напомняйте на децата да ги използват и сами давайте пример.
  2. Уважавайте времето на останалите – това особено важи, ако сте уговорили час за урок в Pin Academy. Ако поради някаква причина детето не може да присъства, обадете се по-рано да предупредите учителя. Ако детето може само да го направи, напомнете му да не забрави.
  3. Не прекъсвайте – изграждането на навик за слушане не е лесна работа, понеже днешните деца са по-импулсивни и искат да получат отговор на момента. Добре е да напомните, че е необходимо да изчакат и да не прекъсват разговора.
  4. Добро поведение на масата – тук има ред неща, с които да се съобразим. Всеки родител преценя, според собствените си разбирания за учтиво поведение на масата. За нас като учебен център, който работи с деца, e препоръчително да не се яде по време на занятия и опаковките от храна и напитки да се хвърлят в кошчето.
  5. Да се изградят добри комуникативни умения – да говорят учтиво, да поздравяват, да отговорят на въпроса “Как си?”, но също да върнат въпроса или да разказват за своя ден и неща, които ги вълнуват. Децата имат нужда да бъдат изслушвани. Това е хубаво за тяхното емоционално здраве и спокойствие. Така се изгражда умение да споделят и да разговарят с околните.

Както се казва на английски "Manners maketh man." А Вие смятате ли, че изграждането на тези навици е важно за децата? Бихте ли добавили и други идеи?

Разгледай още