Блог

15 Техники за по-лесно запаметяване

Ученето на дълъг списък с думи винаги е голямо предизвикателство. Без натрупването на речников запас обаче, няма как да се научи чужд език. Ето няколко полезни техники как това да стане по-лесно и забавно:

  1. Асоциации – връзката с родния език и чуждия. Например, когато се опитате да запомните англйиската дума stall – серия, щанд, спомнете си за българската стол – те звучат еднакво.
  2. Напишете думата и нарисувайте картинка. Можете да я закачите на нашето табло в Pin Academy (врата с щипки на втора зала), за да покажете на останалите, които посещават курс по английски език как използвате този метод!
  3. Представете си образа възможно най-ярко, докато мислите за думата.
  4. Включете новата дума в изречение и го повторете. Можете дори да съставите история – колкото повече думи знаете, толкова по-увлекателна ще е историята. В нашите езикови курсове насърчаваме хората да говорят на чужд език, а това е още един повод да приложите новите думи на практика!
  5. Направете си буркан, който да пълните с думи, написани на листчета. Отваряйте буркана и четете думите.
  6. Учете думи по групи – например, плодове, части на тялото, обзавеждане, туризъм…
  7. Опитайте се да римувате думите – като fire – wire.
  8. Акроними – изпишете думата отвесно с един цвят. Изполвайте всяка буква, за да изпише нова дума, но с друг цвят. Така първоначалната ще се открои и по-лесно ще я запомните, ако има сложен правопис.
  9. Повтаряйте новата дума – 10, 15 дори 20 пъти, докато свикнете със звученето.
  10. Правете си мини тестчета, за да проверите колко думи сте запомнили всяка седмица.
  11. Използвайте новите думи, колкото е възможно по-често. Така например, ако скоро сте научили amazing, предпочитайте я пред синоними, които вече знаете. Използвайте новата дума 10 минути след като сте я научили, 1 час по-късно, 1 ден след това, както и след седмица.
  12. Научете фрази с новата дума или й добавяйте представки и наставки. Така ще обогатите речниковия си запас.
  13. Отделяйте поне 15 минути на ден за учене на думи. Не е невъзможно – може да го правите в градския транспорт, в обедната почивка или в приемната на Pin Academy, докато чакате урокът ви по английски да започне!
  14. Запомняйте антоними – думи противоположни по значение – например happy – sad.
  15. Напишете думите на листчета и ги сложете там, където поглеждате по-често – на бюрото, на вратата на хладилника, на стената, на десктопа. Така те ще се действат на Вашата визуална памет и ще останат там по-дълго.

 

Пробвайте и постигнете успех! А с помощта на езиковите курсове на Pin Academy – успехът Ви е гарантиран! Защото ние не сме просто езиков център в Бургас. Ние сме училище за живота!

Разгледай още