Блог

"Да живеем на чисто"

14 септември

На 14.09 учебен център Pin Academy се включи в инициативата на bTV "Да изчистим България заедно". Сборен пункт на събитието беше църквата Св. Троица в к-с Славейков. Бяхме подготвили чували и ръкавици. Решихме да събираме отпадъците разделно: хартия и пластмаса. В началото се разходихме из района, който бяхме означили на картата на Btv. Около пейките в парка имаше изключително много боклуци. Понякога, след такъв ден се чудя на хората, които обитават градските градини. Как им е приятно да сядат, да хвърлят угарките от цигари, чашките и бъркалките от кафе, опаковките на захарчетата си. Наистина, имаше купища подобни отпадъци около всяка една пейка. Напълнихме половин чувал с подобни дребни наглед боклуци. За пластмасови бутилки да не говорим. Събрахме огромен брой бутилки от бира, вода и безалкохолни напитки в храстите около алеите и детската площадка в нашия район.

Към нашия екип се присъединиха Ади (8г.), неговата майка, Марина, както и Мая, която освен, че чистеше, засне някои моменти от кампанията. Освен това след нашата покана във фейсбук, няколко семейства се бяха организирали и също се включиха в нашия район - ръкавиците бяха от нас, а желанието беше тяхно. Изключително сме им признателни.

 Бяхме изненадани от огромното количество боклук, което събрахме само за няколко часа - 8 чувала, пълни до горе.

Малко беше неприятен факта, че толкова много хора минаха покрай нас и не само, че не се включиха, но дори с поглед ни накараха да се почувстваме като натрапници в техния свят. Освен тях, обаче, имаше и хора, които ни поздравиха и показаха малкия Ади като добър пример за техните деца и внуци.

След края на събитието уведомихме дежурната от Община Бургас за проведената акция, която ни увери, че от "Титан" - Бургас ще извозят боклука. В следващата ни подобна инициатива, ще се организираме сами и ще се свържем с фирмите, които преработват отпадъците, за да сме още по- полезни и да покажем, че подобни инициативи не са рекламни еднодневки, а трябва да са модел на поведение.

Този ден и всички събития в него ни накараха да се замислим. Както при здравеопазването, така и в опазването на околната среда превенцията е най - доброто лечение. Толкова е лесно да си носим боклуците до контейнера, да ползваме по- малко еднократни материали, да внимаваме повече в поведението и отношението си към заобикалящия ни свят. Иска се малко повече старание и съвест, но резултатите си струват.

В тази връзка: призоваваме всички съграждани да пазят Бургас чист, да изхвърлят боклука си на обозначените за това места и да възпитават младите хора да пазят околната среда. Ние живеем в света, който сами си строим. Да живеем на чисто! 

Разгледай още