Блог

„От планина и от море, детето здравето бере!”

29 юли

 

Месец август. Посрещаме го със смесени чувства – лято е, отпускарско време, но всички знаем, че в края на месеца ще усетим носталгичния есенен мирис и отново ще започнем приготовленията за учебната година на децата. И какво от това? Животът е тук и сега! СЕГА е лято, СЕГА е времето да си вземем отдих от рутината и да направим нужното, за да можем ние и нашите деца да се заредим с доза енергия, порция настроение и здравословно количество слънчеви лъчи, които ще ни бъдат така необходими през дългите зимни дни.

Днес статията в блога не е за курсове или учение. Статията е посветено на здравето на нашите деца.  

Заглавието е един цитат от любима моя детска книжка на Васил Друмников. Има много истина в тези думи. Педиатрите съветват всяко лято децата да прекарват 20 дни на море и 20 дни на планина.

Морето!  Всички знаем, че не бива прекомерно да се излагаме на слънце. Винаги използвайте за Вас и Вашите деца продукти с висок слънцезащитен фактор, шапки и чадъри. Но също помнете, че  морето влияе благоприятно на дихателната, нервната, храносмилателната, опорно-двигателната, сърдечно-съдовата и ендокринните системи.  По – ниската температура на морската вода, в сравнение с въздуха спомага за укрепването на имунитета и сърдечно – съдовата система.  Озонираният морски въздух е наситен с морски соли и след  т. нар.  „въздушни вани”, децата са по – малко склонни към простудни заболявания. Плуването укрепва мускулатурата, освен това е толкова забавно. Децата са щастливи на плажа. Те си играят, правят пясъчни замъци, стават по – здрави, хващат тен, намират нови приятели. Знаем, че 20 дни са наистина много за съвременния зает човек, и все пак направете всичко по силите си децата да не са лишени от това полезно забавление.  Имате ли енергични и палави деца? След цял ден на плажа ще спят като къпани!

Планината! Чист въздух, успокояващи гледки, красива природа! Това са само малка част от предимствата на планинската природа. Лекарите са единодушни, че планинският въздух е изключително полезен за хората, страдащи от астма, от дихателни проблеми като бронхит, чести пневмонии, хронични белодробни болести или проблеми със синусите. За тях са препоръчителни и дългите разходки в иглолистни местности. Там въздухът е зареден с отрицателни йони,  които имат силно положителен ефект върху организма.  Планината не е само място за размисъл и тихи забавления. Там децата  могат да тичат, да пеят и да си играят на воля. Освен това екскурзионните летувания, в които има преходи от по 3 до 6 часа с раница на гръб са чудесен лек за борба с наднорменото тегло, което е все по - често срещан проблем при съвременните тийнейджъри. Не изключвайте от плановете си планинската почивка. Дори и един weekend сред природата  ще Ви дари с незабравими емоции и ще даде така необходимата глътка чист въздух на Вашите деца.

Здрав дух в здраво тяло!  Трябва да се научим да почиваме, за да сме здрави. Това е честа тема на разговорите ни в езиков център Pin Academy. Имаме колеги, които са работохолици и поради тази причина не намират време за отдих. А всяка частица има нужда от зареждане, за да функционира правилно. От хармонията и баланса между заетост и почивка зависи здравето и отличното представяне на всеки човек. Затова:

Дайте на децата си най – добрата комбинация от положителен заряд, за да бъдат здрави, щастливи и успешни! До края на лятото има още много време! Намерете време за почивка!

До следващата седмица!           

Разгледай още