Блог

Великденски обичаи по света

Великден е един от най-големите празници за християнския свят. Традиционно боядисваме яйца и хапваме козунак. Но знаете ли как се празнува и на други места по света? Pin Academy направи проучване и ви споделя най-интересните обичаи тук:

  • В малкия френски град Haux приготвят гигантски омлет с 4500 яйца, който се поднася на 1000 души на площада. Според легендата Наполеон минавал с армията си и бил нагостен с омлет. Толкова му харесал, че поръчал на хората да се събират всяка година и да хапват омлет.
  • В Швеция децата се маскират с шарени дрехи – шалове, поли, изрисуват си бузките в червено и така нагласени, обикалят от дом в дом да заменят рисунки срещу бонбони.
  • В Индия 2.5% от населението е християнско. Те празнуват с карнавали, песни и танци. Разменят си бонбони, цветя и цветни фенери.
  • Във Флоренция се почита 350-годишна традиция, която се нарича scoppio del carro. Свързана е с голяма заря, на която може да се насладите пред Дуомото.  Изключително древна каруца, теглена от бели волове, пристига пред Дуомото. Предварително са поставени фойерверките в нея и шоуто е спиращо дъха. На юг от Флоренция пък в малкия град Паникале се провежда ежегодното състезание с търкалянето на голяма пита сирене.
  • В Полша в деня преди Великден семействата приготвят кошница за благославяне. Пълнят я с боядисани яйца, наденички, хляб и други храни, които отнасят в църквата. Чак след като отчето благослови храната приключват Великите пости. В Полша имат и една забавна традиция – младите момци се опитват да изкъпят момите с кофи вода или водни пистолети. Вярва се, че момичето, което са намокрили най-много, ще се омъжи през годината.
  • На остров Корфу си спретват една много забавна Велика Събота. Жителите участват в ежегодното хвърляне на тенджери и тигани през прозорците. Това символизира новата реколта, която ще бъде сготвена в тенджерите.
  • В испанския град Вердес отбелязват Велики четвъртък с танц на мъртвите. Участниците се маскират на скелети и правят възстановка на страданията на Исус Христос, като последните на парада носят кутии с пепел.
  • По време на Великденските празници в Норвегия четат криминални истории, които издателите наричат Великденски трилъри. Говори се, че традицията е започнала през 1923г, когато на заглавната страница на един вестник бил рекламиран нов криминален роман.
  • В Чехия и Словакия традицията повелява на Велики понеделник мъжете да плясват жените с ръчно изработени камшици от върба и украсени с панделки. Според легендата върбата е първото растение, което цъфти на пролет, затова се предполага, че клоните прехвърлят жизнеността и плодородието към жените.

Където и да се намирате, докато четете тази статия, от Pin Academy Ви желаем светли и щастливи Великденски празници!

Разгледай още