Блог

Как цветовете влияят на ученето

Лято е! Навсякъде виждаме свежи цветове – дрехите, които се обличаме; плодовете, с които е отрупан пазара; цветята, които са разцъфнали по балконите (включително и тези на Pin Academy). Море от лимонено жълто, небесно синьо, бонбонено розово, наситено червено и още мнооого! Как обаче цветовете могат да окажат влияние върху ученето?

  • Червено – повишава бдителността, апетита и привлича вниманието.
  • Синьо – предполага сигурност, спокойствие, ведрина и създава усещане за комфорт.
  • Жълто (като учебните зали в Pin Academy) – насърчава креативността и оптимизма, създава позитивни чувства и подобрява вниманието.
  • Зелено – символ на природата, кара ни да се чувстваме спокойни и облекчава стреса.
  • Оранжево – създава топлина, вълнение и насърчава комуникацията.
  • Розово – асоциира се с романтика, топлина, спокойствие и въображение.

Топлите цветове като червено, жълто и оранжево привличат вниманието и насърчават ученето, бдителността и фокусирането. Студените цветове пък като синьо и зелено стимулират мисленето, разговорите и успокояват.

Една стратегия за по-добро разбиране на текст е подчертаване с ярък цвят. Така окото не се разсейна в много посоки, а се концентрира да разбере съдържанието на подчертания текст.

Според проучванията добре декорираната класна стая с подходящи мебели и цветове може да подобри успеха при четенето, писането, чуждите езици и математиката с 16%. Повечето училища и образователни центрове предпочитат по-тъмни мебели, да за е по-лесна поддръжката. Но настроението и емоциите на децата силно се влияят от цветовете. Важно е да се създаде уютна и приятна учебна среда. Ето защо и ние в Pin Academy предпочетохме сини, зелени и оранжеви столове, бели и зелени шкафове, бели маси, жълти стени, бели дъски и зелено фолио около тях. Веднъж даже ни сравниха с United Colours of Benetton. Всичко това е, за да може Вие – нашите курсисти и приятели, да се чувствате приятно и с лекота да усвоявате нови знания.  

Разгледай още