Блог

Станислава - художничката в арт класовете

Станислава, отскоро водиш арт класовете при нас в Pin Academy. Коя беше причината, която те мотивира да започнеш?

Да започна при вас в Pin Academy беше нещо, което винаги съм искала. Да науча децата на неща, които в училище няма да могат. Да ги науча не само да рисуват правилно, но и да разгърнат потенциала и въображението си. Да творят със сърце и душа.

Разкажи ни накратко за теб.

Аз обожавам да рисувам. Когато застана пред белия лист, се потапям в друг свят. Забравям за всичко. Общо взето забравям за реалността. Рисувам от малка, за мен рисуването е моето нещо!

Групите обикновено са смесени с деца на възраст между 4 и 12 години. С по-малките или с по-големите се работи по-лесно?

Аз имам две прекрасни дечица на 3 и 8години. Рисувам и с двете. Зная как да обясня на едното и на другото. Мисля, че това много ще ми помогне занапред при работата с децата, които посещават моите часове, без значение възрастта им.

Как успяваш да обясниш на малките как да направят определена форма?

За малките е важно да им спечелиш вниманието, да ги заинтригуваш. Другото идва от само себе си.

Кое е основното нещо, което си поставяш като цел в урока?

Основното нещо, което си поставям за цел е да ги науча не да запълнят набързо белия лист, а да го направят с чувство и желание, по правилния начин!

Кое те вдъхновява при избора на теми, по които да рисувате?

Искам да са теми, които да им грабнат вниманието. Искам всеки път да е различно, интересно и с различни материали. Всеки урок да е приключение с цветове!

Какви техники и материали използаш в арт класовете?

Техниките и материалите ги сменям почти всеки път. Един път с акварел, друг път с пастели, на следващия с моливи, за да научат щрихите, светлосенките, как да преливат цветовете и т.н.

Каква е атмосферата по време на занятията?

Винаги се старая атмосферата в часовете ми да е весела и емоционална. Говорим, обсъждаме, споделяме, смеем се!Старая се да бъда освен госпожата по рисуване, а също и техен приятел.

Разкажи ни за случка, която те е впечатлила по време на рисуването.

В един от часовете ми имахме да рисуваме по метода “Зентенгъл“ (повтарящи се мотиви). Едното детенце беше толкова въодушевено, че цяла седмица след това рисувало точки, чертички, охлювчета и т.н.

Какво е за теб работата с деца?

За мен работата с деца е като глътка свеж въздух, защото те са толкова чисти, искрени и неприкосновени. Те са най-добрата час от всички нас. Когато работя с деца, и аз ставам дете! Просто с времето се научих кога да бъда дете с децата и възрастен с тях. Децата са всичко на този свят и всяко е специално по свой собствен начин!

Разгледай още