Блог

Какво е да си иконом

Днешната статия е вдъхновена от сериала “Downton Abbey”. След като изгледах всички 6 сезона, реших да Ви разкажа за една професия, която, макар и малко позабравена и не толкова търсена, все още съществува и до днес.

Иконом си имат всички знатни и благородни семейства, като предимно това са представители на кралския род. Самото значение на думата butler на английски идва от старо френската botellier, от boteille – бутилка. Икономът трябва да е умен, учтив и перфекционист. Той трябва да е лоялен към семейството, на което служи и към него се обръщат с господин и фамилията му. Той е отговорен за поведението на всички служители в домакинството. Задълженията му включват съблюдаване на сервирането на храната, гладенето на вестника, за да не се изцапат пръстите на господаря с мастило; полиране на среброто, както и отваряне на вратата и приемане на посетители. Икономът винаги обявява, че вечерята е готова и сервира виното. Също така сервира чаени чашки и чинийки след вечерята. Последната задача е да се увери, че къщата е в безопасност и всички лампи са изгасени. Икономите също така са отговорни и за съдържанието на винената изба. Ако господарят няма камериер, икономът поема това задължение. Той трябва да подготви дрехите и обувките за следващия ден и да помогне с обличането. Той трябва да говори с ясен тон и само, когато е необходимо. В наши дни, когато мъжете и жените имат равни права, професията на иконома не е само за мъже. За да станеш иконом, е необходимо да преминеш успешно курс, по време на който ще се научиш на основни умения и етикет. В едно от видеата на ниво B1 по английски език се разказва точно за такъв курс и може да видите процеса на обучение.

Средната заплата на иконома във Великобритания е 35 000 – 50 000 паунда годишно, ако живеят в къщата и 40 000 – 50 000 паунда, ако живеят на друго място.

Мислите ли, че тази професия ще продължи да съществува и в бъдеще?

Разгледай още