Блог

Храни, които подобряват паметта

Ако се започнали да изучавате чужд език като английски, немски, испански, италиански, руски или френски, но срещате затруднения при запаметяването на нови думи, ето един малък съвет от Pin Academy. Има определени храни, които ще подобрят концентрацията и паметта Ви и ще помогнат да научавате нови думи по-лесно.

  • Горски плодове като боровинки, ягоди, малини и къпини. Те съдържат антоцианини, които могат да подобрят умствената дейност. Според проучване сред деца и възрастни приемането на боровинки или хранителни добавки с боровинки могат да подобрят краткосрочната, дългосрочната и пространствената памет.
  • Цитрусови плодове - те са много питателни, съдържат флавоноиди и приемът им е свързан с различни ползи за здравето - насърчават ученето и паметта и предпазват нервните клетки от нараняване. Ако пиете сок от портокал или грейпфрут, значително ще подобрите представянето си на тест.
  • Черен шоколад и какао - проучвания показват, че приемът на какао може да помогне за намаляване на умствената умора, да подобри притока на кръв към мозъка и да увеличи паметта и времето за реакция при умствени задачи.
  • Ядки - пълни са с хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на мозъка, включително витамин Е и цинк. Ядките са концентрирани източници на здравословни мазнини, протеини и фибри и могат да ви помогнат да поддържате енергия по време на маратонските учебни сесии. Освен това някои изследвания показват, че хапването на ядки може дори да помогне за подобряване на някои аспекти на мозъчната функция. Проучване при 64 студенти е установило, че добавянето на орехи към диетата за 8 седмици води до значително подобрение с 11,2%.
  • Яйца - често се наричат природни мултивитамини поради разнообразието от хранителни вещества, които съдържат. Те са особено богати на хранителни вещества, които са необходими за мозъчната функция, включително витамин В12, холин и селен.
  • Авокадо - универсален плод, на който можете да се насладите по няколко начина, включително пюре в гуакамоле, намазано върху препечен хляб или просто да се консумира с малко сол. Като удобна закуска за учене, то също може да помогне за засилване на мозъчната функция.
  • Риба - Омега-3 са основни мазнини, които играят важна роля за здравето на мозъка. Те са концентрирани в мазната риба, която също е отличен източник на други полезни за здравето на мозъка хранителни вещества като витамин B12 и селен. Едно проучване при 76 възрастни японци свързва по-високия прием на риба с по-добра памет и здраве на мозъка. Друго проучване при повече от 17 000 ученици е установило, че приемът на 8 грама риба на ден е значително свързан с по-добри оценки по немски и математика, в сравнение с липсата или ограничения прием на риба.
  • Цвекло - богато е на нитрати, което може да помогне за подобряване на притока на кръв към мозъка, комуникацията на нервните клетки и цялостното здраве на мозъка. Проучванията свързват консумацията на сок от цвекло с подобрените резултати при тестове.
  • Червени, зелени и оранжеви зеленчуци - приемът на зеленчуци като цяло се свързва с по-добра мозъчна функция и насърчаване на цялостното здраве. За здравословно хранене преди учебната сесия, пригответе голяма салата от спанак, нарязан червен пипер, моркови и твърдо сварени яйца. Подправете салатата със струйка зехтин и оцет и малка шепа нарязан шамфъстък за допълнителни протеини и здравословни мазнини.

Обичате ли да хапвате някои от тези храни?

 

Източник: www.healthline.com

 

 

Разгледай още