Блог

Risalamande или една датска коледна традиция

Всяка държава си има характерни традиции, които спазва на Коледа. Тъй като екипът на Pin Academy са почитатели на всякакви интересни места и култури, днес ще Ви разкажем за датското Risalamande. Това е десерт, който се приготвя от много години до ден днешен. Името идва от френски и се превежда като ориз с бадеми. За да го приготвите, са Ви необходими следните продукти:

1 чаша ориз 
3 чаши вода
щипка сол
1 л. прясно мляко
1 чаша захар
2 ванилии
200 мл. сметана
50 гр. бланширани бадеми
1 буркан компот от череши, но без костилки
50 мл. ром или шери
2 с. л. царевично нишесте
3 с. л. захар
 
Ето и стъпките, които да следвате, за да го забъркате:
  • Измивате много добре ориза.
  • Заливате го с трите чаши вода и добавяте щипката сол.
  • Оставяте на котлона да заври и добавяте 1 л. прясно мляко и чашата захар. 
  • Намаляте котлона и оставяте ориза да къкри почти 40 минути до пълната му готовност. 
  • Добавяте ванилията и разбърквате.
  • Оставяте оризовия пудинг да се охлади.
  • За да приготвите черешовия сос, прецеждате черешите от сока. Сокът от компота изсипвате в тенджерка, добавяте малко ром или шери и загрявате. В купичка изсипвате нишестето, добавяте малко вода и разбърквате до разтварянето му. Към врящия черешов сок добавяте нишестето и разбърквате, докато сосът се сгъсти. Добавяте и черешите към соса. Разбърквате и оставяте на изключен котлон.
  • Бадемите заливате с гореща вода и обелвате. Смилате до едро в блендер.
  • Сметаната и ванилията разбивате до гъсто. Добавяте бадемите и разбърквате.
  • Много внимателно смесвате сметаната с оризовия пудинг и разбърквате.

Интересен факт е, че в Дания остават един цял бадем и който го открие, печели награда. Обикновено това е малък, универсален подарък, подходящ както за жени, така и за мъже. Прилича малко на търсенето на паричка в българската пита. 

Ако вече сте се отдали на ваканция от курсове и уроци, може да изпробвате тази рецепта. Приятен апетит и весели празници!

Разгледай още