Блог

Един разговор с Маргарита - преподавател по български език

През тази учебна година към екипа на Pin Academy се присъедини още един млад и амбициозен предодавател. Представяме Ви Маргарита:

Маргарита, представи се с няколко думи.

Казвам се Маргарита Куманова, завършила съм Българска филология в Бургас, имам семейство и дъщеря на 8 години, 2ри клас.

Кое е най-голямото предизвикателство пред един учител по български език в наши дни?

Според мен, най-голямото предизвикателство е в това, да се приучат децата да четат. Забелязвам, че четеното не им е много интересно, а е много важно, защото обогатява речника, развива фантазиите, мисълта и учи човек как да се изразява точно и разбираемо. На децата им е трудно да се изразят, да разказват…имат нужда да четат.

Как би сравнила изучаването на български език и литература, когато ти беше ученичка с настоящето?

По мое скромно мнение, образованието преди и сега е много различно. Налице са големи дефицити в изучаването на родния ни език, материалът много се орязва и съкращава днес, което вече е очевидно на всички етапи в училищата…Разбира се, на всички ни е ясно, че езикът ни е труден, аналитичен, точно по тази причина да се изучава по-задълбочено е много важно, а не да се орязва материал.

Какво мислиш за нивото на грамотност на учениците?

Днешните деца, днешното поколение е много умно, просто днес децата се раждат природно интелигентни и при положени неголеми усилия, нещата ще се получат. Смятам обаче, че са много мързеливи, иска им се всичко да дойде наготово….което никак не е добре.

Кое би ги подтикнало да проявят повече интерес към четенето на книги?

Аз мисля, че четенето би могло да се стимулира, като на децата им се предлагат книги, които да бъдат интересни за тях, които биха събудили интереса им, т.е. отговарят изцяло на тяхната възраст и интереси. Няма как да събудиш интерес към нещо, което детето не разбира, а има много произведения, които децата просто не разбират и не могат да осмислят.

Какъв съвет би дала на седмокласниците и дванадесетокласниците, на които им предстои важен изпит в края на учебната година?

Винаги им казвам само едно – четете! Не само литературата, която е задължителна за зрелостните изпити, а и други интересни за тях четива. По отношение конкретно на матурите – трябва и доста писане, важно е това да не ги плаши, колкото повече преразкази и есета пишат, толкова по-добри ще стават, това е. Другото е по-лесната част, научава се.

Разгледай още