Блог

Полезни съвети за писане на автобиография на английски

В наши дни добре издържаната и написана на английски език автобиография е нещо, което се очаква да умеем по подразбиране. Много компании имат изискване към кандидатите да изпращат автобиографията си на английски. Ето защо днес ще дадем няколко полезни съвета как да я напишете.

  • Вместо да използвате местоимения, започнете изреченията с глаголи за действие (управлявал, консултирал и т.н.). Заложете на фактите, вместо на прилагателните. Това означава да дадете фокус на постиженията си без да ги описвате. Важно е Вашето CV да се чете лесно, като просто се сканира текста с поглед.
  • Изберете формат, който е изчистен, без рамки или крещящи цветове. Добра идея е да използвате лесни за четене шрифтове като Arial и Times New Roman.
  • Обърнете внимание и на форматирането. Може да използвате булети (малки символи като точки или малки квадрати, за да изброявате). Ако сте използвали по-тъмен шрифт в някой от разделите, като например Образование, препоръчително е да го направите и на останалите, за да се откроява всеки един от тях.
  • Уверете се, че Вашето CV има всички необходими компоненти.

Personal information – имена, дата и място на раждане, семейно положение.

Contact details - освен домашния адрес, телефон и имейл, също така може да включите скайп, личен сайт/блог или страница в LinkedIn.

Professional experience - започнете от най-скорошната позиция и продължете назад в хронологичен ред. Внимавайте да не пропуснете години. Ако сте прекъснали работа поради майчинство или по друга причина, може да го упоменете. Използвайте минало просто време, за да поясните какви отговорности са Ви били възложени без да използвате местоимението I.

Education – отново започнете от най-скорошната образователна степен – докторантура или магистратура, след това бакалавърска степен и накрая гимназия.

 References – в този раздел оставете информация на мениджъри от предишните Ви позиции, които биха Ви препоръчали. Може да изброите 2-4 имена, заеманата от тях длъжност и име на компанията, както и данни за контакт.

Hobbies and interests - не е задължително, но някои хора включват и информация за хобитата и интересите си в края на своето CV. Напоследък на този тренд се гледа положително от страна на компаниите, защото чрез тази информация може да разберат повече за кандидата и това да е от полза за бъдещото сътрудничество.

  • Добавянето на снимка не е задължително. Всяка компания има различни правила по отношение на събирането на лични данни. В зависимост от позицията, за която кандидатствате, преценете дали това би било предимство.
  • След като завършите CV-то, проверете внимателно за правописни и граматически грешки.

Желаем Ви успех! Ако имате нужда от допълнителни познания по английски език, ние сме насреща. Бихме били полезни и при форматирането на текста в курса по компютърна грамотност на Pin Academy.

Разгледай още