Блог

Минутки за българско кино с Pin Academy

20 октомври

През изминалата седмица се състоя премиерата на новия български филм – „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев. Още от рекламите разбрахме, че кастът е подбрал за главните роли едни от най – талантливите млади актьори на България - Ники Илиев, Александър Кадиев, Орлин Павлов, Башар Рахал и Бойко Кръстанов. Актрисите, участващи във филма също са много атрактивни и красиви - Диляна Попова, Евелин Костова, Райна Караянева и Искра Донова. В епизодична роля се появява и легендата на българското кино Стефан Данаилов.

Екипът на Pin Academy нямаше как да пропусне да изгледа лентата на „Завръщане“ в седмицата на премиерата му. Ние работим в учебен център, чиято мисия е да бъде „Училище за живота“.  Няма как да не се вълнуваме от българското кино, театър, музика и култура. Затова решихме да споделим впечатлението си от видяното в съботната вечер.

 Още в самото начало нашият креативен  директор беше очарован от кадрите на стария Пловдив – любимия му град. Историята започна в стил „Синьо лято“ – разказ за чисто детско приятелство между четири момчета, които прекарват летата си заедно. Двама от тях, разбира се бяха влюбени в едно и също момиче – Лора. Забавно беше да видим малките актьори, които бяха подбрани да представят главните герои като деца. Няма как да не запомните „Дебелия“ – пълничко момченце, което след 25 години се е превърнало в изтъкания от муслули Ники Илиев. Децата си обещават да се срещнат в Пловдив на същото място след 25 годни. И завръзката започва, когато те изпълняват обещанието си. Всеки е поел по своя житейски и професионален път и въпреки това без колебания решават да отделят време и усилия и да помогнат на Алекс, който е на път да загуби дома си. Приятелите носят отборния дух в сърцата си и се явяват на състезание, за което не са подготвени, участвайки в облог, според който, ако завършат в топ 3 ще успеят да откупят къщата на Александър. В ролята на злодея виждаме Башар Рахал. Той претърпява пред очите ни трансформация – от отритнат тийнейджър се превръща в успешен бизнесмен, който обаче не може да преодолее егото и комплексите си. В живота и киното нищо не е черно или бяло. И той не е съвсем зъл. В края на филма разбираме, че е имал своите основания и житейски мотиви за отмъщение. Но след като усеща живителната сила на прошката, той заживява така, както всички мечтаем – заобиколен от успехи, любящо семейство и  приятели.

По време на прожекцията нашият екип на няколко пъти се заливаше от смях. Сашо Кадиев имаше уникални реплики от рода на: „ Аз току - що разбрах, че ми се е родил осемнадесет годишен син. Ама твоите проблеми са далеч по- сериозни.“. Впечатляващо забавната му визия на ретро – рапър с отпуснато шкембе, с която искаше да се представи пред сина си и да го покани за „свалят мацоранки“ беше незабравима. Бойко Кръстанов също имаше страхотни попадения. Една от най – смешните му констатации беше, тази, която направи опитвайки се да впечатли героинята на Диляна Попова. Тя е художничка, а той иска да й покаже своите познания по изобразително изкуство с думите: „ Ти ползваш ли техниката сфумато? Това е нещо, което рисуваш така малко рамазано... като мараня...“ Незабравимо....

Накрая, разбира се, всичко завърши с хепи енд. Героите намериха любовта. Доброто победи злото, а приятелството срази егото - както трябва да бъде в този свят. И ако Ви звучи малко захаросано, спомнете си колко пъти във Вашия живот нещата са се наредили точно както трябва.

-Често? - Вие сте щастливци.

- Рядко? – Е, постарайте се повече!

- Никога? – Ами време е и на Вас да се случи нещо чудесно!!!

За всички Вас е този филм – наистина позитивен и вдъхващ вяра в щастливото бъдеще. Историята е съвременна и човешка. Поднесена е с много вкус и чувство за хумор. Саундтракът е събрал страхотна музика. Сингълът на Орлин Павлов и Михаела Филева с едноименното заглавие  „Завръщане“ https://www.youtube.com/watch?v=piU-wy8wpjw обещава да се превърне в есенен денс – хит. Просто в края на филма всички зрители напуснаха киното с танцова стъпка и песен на уста: „Вече не съм на себе си, искам близо да си ти...“ и колко обнадеждаващо и позитивно продължава: „Всичко започва пак от начало точно в този момент...“ Пожелаваме Ви  успешно начало на всяко ново начинание, много усмивки и любов.

Подкрепяйте българското кино! И не забравяйте: всяко завръщане към себе си е най – доброто, което можете да направите, за да стигнете до върха на Вашите възможности! Ние сме тук, за да Ви подкрепим с каквото е по силите ни!

Разгледай още